Zuid-Afrika toch in finale 4x400 meter

Oscar Pistorius zal op deze Spelen dan waarschijnlijk toch nog in actie komen. Zuid-Afrika tekende met succes beroep aan tegen de uitschakeling van de estafetteploeg in de reeksen van de 4x400m. Dat heeft de Internationale Atletiekfederatie donderdag laten weten.

 Zuid-Afrika liep donderdagmiddag in dezelfde reeks als België. De tweede loper van de Zuid-Afrikanen, Ofentse Mogawane, kwam echter ten val waardoor het team de wedstrijd niet kon uitlopen. Het land tekende beroep aan tegen de uitschakeling, omdat Mogawane ten val kwam na een fout van een Keniaanse loper.

De IAAF erkende dat de Keniaan in de fout ging en laat daarom Zuid-Afrika toch aantreden in de finale. 'De jury heeft Kenia gediskwalificeerd omdat hun loper het traject van de Zuid-Afrikaanse atleet afsneed en hem zo ten val bracht', aldus de IAAF. 'De jury laat Zuid-Afrika toch toe tot de finale, hoewel het kwartet zijn reeks niet kon uitlopen, omdat het ernstig gehinderd werd in het incident met Kenia.'

Pistorius, die loopt met twee beenprotheses, is de eerste atleet die zowel op de Paralympics als de Olympische Spelen in actie komt. Op de individuele baanronde sneuvelde hij in Londen in de halve finales.

Corrigeer