Zweden wil via TAS toch goud voor triatlete Norden

Het Zweeds Olympisch Comité en de Zweedse triatlonfederatie zijn het niet eens met de tweede plaats van hun landgenote Lisa Norden in de triatlon bij de vrouwen. De Scandinaven dienen daarom een klacht in bij het Internationaal Sporttribunaal TAS.

Norden streed vorige zaterdag in Londen tot de laatste centimeters van de olympische triatlon om het goud met de Zwitserse Nicola Spirig. Op basis van de finishfoto, waarop ook amper verschil te zien was, werd Spirig uitgeroepen tot kampioene.

Zweden vraagt aan het TAS dat Spirig en Norden samen op de eerste plaats gezet zouden worden, en klaagt daartoe de Internationale Triatlonfederatie ITU aan. De ITU had immers eerder een klacht van de Zweden verworpen. Vrijdagavond zou het TAS de betrokkenen horen, en zaterdagmiddag al zou er een uitspraak komen.

De Zweden argumenteren dat Spirig op de finishfoto onvoldoende zichtbaar is, omdat ze verschuild zit achter Norden. Daardoor kan haar positie onvoldoende precies bepaald worden, zo stellen de Scandinaven.
 

 

Corrigeer