Svein Tuft grijpt dubbel in Eneco Tour

Pakt Tom Boonen eindzege in Eneco Tour op de Muur? Volg het LIVE vanaf 14u30

De Canadees Svein Tuft was gisteren de snelste in de tijdrit in Ardooie. De renner van Orica-GreenEdge neemt de leiderstrui over van Tom Boonen. Op de Muur van Geraardsbergen wacht vandaag een spannende strijd om het eindklassement.

Volg de slotetappe in de Eneco Tour hier LIVE vanaf 14u30.

Tom Boonen moest gisteren zijn leiderstrui afstaan aan Svein Tuft die een sterke chrono neerzette en maar liefst 61 seconden sneller was dan Boonen die de 29ste tijd klokte. Vooraf hoopte Boonen op een toptienplaats, maar dat bleek te hoog gegrepen. Hij staat nu op de twaalfde plaats in het klassement, op 55 seconden van de leider.

‘Ik voelde me, zoals al de ganse week, niet echt super', aldus Boonen. ‘Het ging wel vooruit, maar niet snel genoeg. Voor top 10 had ik echt superbenen moeten hebben en die had ik niet', gaf hij eerlijk toe. ‘Het belangrijkste is vooral dat we met een paar jongens van de ploeg top 10 staan in het klassement. (Chavanel, Kwiatkowski en Terpstra, nvdr). Dat is perfect voor morgen en zoals ik vooraf verwacht had. Ik ben er 100 procent zeker van dat het klassement morgen pas in laatste half uur zal beslist worden en de Muur van Geraardsbergen een belangrijke rol zal spelen. Bovendien: het is een etappe van 215 kilometer en het is warm weer. Er zullen nog wel wat lijken uit de kast vallen.'

Svein Tuft neemt de leiding dankzij winst in de chrono van gisteren, maar ook wegens de eerste plaats in de ploegentijdrit toen Orica-GreenEdge Omega Pharma-Quick Step met één seconde klopte.

‘Ik ken hem redelijk goed. Het zal niet gemakkelijk zijn om hem er af te rijden in de slotetappe.' Een andere te duchten tegenstander is de Nederlander Lars Boom, die slechts op vier seconden achterstand staat van Tuft.

‘Hij wordt een gevaarlijke klant', beseft de Belgische kampioen. ‘Maar eigenlijk zijn al die mannen die nu top 10 staan sterk. Gelukkig hebben wij ook enkele jongen waar me mee kunnen gokken. We moeten de anderen isoleren en dan aanvallen.'

 Lees het volledige verslag  in de zondagskrant Het Nieuwsblad Sportwereld. Alle verkooppunten vindt u hier.

Meest Gelezen Sport

ENKEL VOOR ABONNEES