Vandaag basketfinale VS-Spanje

Kobe Bryant zorgt voor opschudding in de VS

Kobe Bryant zorgt voor opschudding in de VS

Kobe Bryant Foto: Photo News

Er zijn dingen die een mens beter niet luidop zegt. En al zeker niet als die mens het uithangbord is van de meest gemediatiseerde sport aller tijden, de NBA. Dus had Kobe Bryant beter twee keer nagedacht voor hij beweerde dat het huidige Dream Team dat van twintig jaar geleden zou kloppen.

Het moet gezegd: het Dream Team, zoals elke Amerikaanse basketploeg sinds Barcelona 1992 onveranderlijk genoemd wordt, bolt op cruise control doorheen het olympisch tornooi. Donderdagnacht werd Argentinië ingepakt met 109-83 en geen mens die eraan twijfelt dat deze namiddag in de finale Spanje hetzelfde lot wacht als vier jaar geleden in Peking. Toen werd het 118-107 en hadden de Amerikanen het (ietsje) lastiger dan verwacht.

Maar om daarom de huidige selectie te vergelijken met die van 1992 is voor ongeveer iedereen, president Obama incluis, een brug te ver. U moet weten dat het originele Dream Team Heilig is in de States. Het meest fantastische team ooit samengesteld, over alle tijden en alle sporten heen, zo wil de legende.

Enkele namen: Michael Jordan, Magic Johnson, Larry Bird, Karl Malone, Scottie Pippen en Clyde Drexler. Groter dan groot en nooit nog te benaderen, laat staan te overtreffen. En dan kwam Bryant: ‘Ik denk wel dat de huidige ploeg die van 1992 zou kloppen ja', zei hij. ‘Zij waren oud en opgebrand, wij zijn een stel jonge racehorses, vol van honger om te winnen.'

Slik. ‘Michael Jordan en ik waren 29 in Barcelona', sprak eerst Charles Barkeley. ‘Hoe oud is Bryant ook alweer? Juist ja, 34.' Barkeley meent dat maar drie spelers van de huidige ploeg de selectie van 1992 zouden gehaald hebben: LeBron James, Kevin Durant en uiteraard Bryant zelf.

‘Het was niet zijn slimste uitspraak ooit', vond ook His Airness Michael Jordan zelve. Alleen al qua NBA-titels moet het Dream Team versie 2012 het afleggen met 22-7. En de ploeg van 1992 won zijn tien matchen met een gemiddelde voorsprong van 43,8 punten. Wie de VS in de kwartfinale een half uur lang zag krasselen tegen een al bij al bescheiden ploegje als Australië weet genoeg.

Als afsluiter de droge reactie van Larry Bird, nu 55. ‘Of ze ons zouden kloppen in een rechtstreeks duel? Ik vermoed van wel. Ik heb al twintig jaar niet meer gebasket en veel van de andere jongens ook niet.'

Corrigeer