Svein Tuft grijpt de macht in de Eneco Tour

Svein Tuft (Orica-GreenEdge) heeft de tijdrit op de voorlaatste dag van de Eneco Tour op zijn naam geschreven. De Canadese specialist was in de 17,4km in de straten van Ardooie 5 seconden sneller dan Taylor Phinney. Lars Boom werd derde op 6 seconden. Tom Boonen finishte op een dikke minuut van Tuft en moet zijn leiderstrui afstaan aan de Canadees. Morgen volgt er wel een slotrit in de Vlaamse Ardennen (met onder andere drie keer de Muur van Geraardsbergen) op een parcours dat Boonen op het lijf geschreven is.

Phinney, op de Spelen in Londen nog vierde in zowel de weg- als de tijdrit, had met 20:30.87 lange tijd de snelste chrono. Enkel Tuft dook nog onder die tijd en deed er met een gemiddelde van meer dan 51 kilometer per uur nog vijf seconden af: 20:25.70. Lars Boom legde beslag op de derde plaats, op zes seconden. Alberto Contador werd zevende op 22 seconden.

Tom Boonen finishte op iets meer dan een minuut van Tuft en moet zijn leiderstrui afstaan aan de Canadees. Die begint met een kleine voorsprong van 4 seconden op Lars Boom aan de slotrit zondag. Sylvain Chavanel, zesde in de tijdrit op 20 seconden, is derde in de stand op 16 seconden.

De ontknoping van de Nederlands-Belgische rittenkoers volgt zondag met de 214,5 kilometer lange slotrit van Maldegem naar Geraardsbergen. Onderweg wacht het peloton onder meer twee keer Ledeberg en Valkenberg en drie keer de Muur.

Uitslag 

1. Svein Tuft 20'25"
2. Talor Phinney op 5"
3. Lars Boom op 6"
4. Lieuwe Westra op 18"
5. Adriano Malori op 19"
6. Sylvain Chavanel op 20"
7. Alberto Cantador op 22"
8. Luke Durbridge op 25"
9. Jens Mouris op 26"
10. J. Castroviejo op 30"

Klassement

1. Svein Tuft
2. Lars Boom  op 4"
3. Sylvain Chavanel op 18"
4. Jens Mouris op 26"
5. Luke Durbridge op 25"

Bekijk de volledige stand op de uitslagenpagina op Sportwereld.be