Jean-Michel Saive niet verkozen als IOC-lid

Jean-Michel Saive niet verkozen als IOC-lid

Jean-Michel Saive Foto: BELGA

Jean-Michel Saive is niet verkozen als lid van de atletencommissie van het IOC. Nochtans werd dat wel verwacht. De Slovaakse schutster Danka Bartekova, de Australische roeier James Tomkins, de Zimbabwaanse zwemster Kirsty Coventry en de Franse kajakker Tony Estanguet zijn wel verkozen voor een mandaat van acht jaar.

Tijdens die acht jaar zetelen zij als volwaardig lid van het IOC, waar ze de mening van de atleten moeten verkondigen. 21 kandidaten boden zich tussen 16 juli en 8 augustus aan ter verkiezing aan de 10.490 stemgerechtigde atleten, waarvan bijna 7.000 een stem uitbrachten. De resultaten werden zaterdag in het olympisch dorp bekendgemaakt door Anita DeFrantz, de voorzitster van het verkiezingsbureau van het IOC. Er kon gestemd worden in het olympisch dorp in Londen, maar ook door de zeilers in Weymouth en door de voetballers in de 5 olympische speelsteden.

Uitstel na Nederlandse klacht

Het resultaat van deze verkiezing moest normaliter al donderdag bekend gemaakt worden, maar werd uitgesteld na een Nederlandse klacht tegen de Japanner Koji Murofushi. De olympische kampioen in het hamerslingeren van 2004 zou de campagneregels niet hebben gevolgd. Zaterdagochtend besliste het ethisch comité van het IOC daarop twee atleten uit te sluiten van deelname: Murofushi, en om dezelfde reden ook de Taiwanese taekwondoka Mu-Yen Chu.

De verkozen atleten worden zondagochtend officieel ingezworen tijdens de 124ste sessie van het IOC.