Tia Hellebaut strandt in hoogspringfinale op 1m97 en eindigt vijfde

Geen medaille voor Tia Hellebaut

Tia Hellebaut is er niet in geslaagd haar olympische titel in het hoogspringen te verdedigen. Onze landgenote eindigde in Londen als vijfde. Hellebaut raakte in drie pogingen niet over 2 meter en strandt op twee plaatsen van een nieuwe olympische medaille. De Russische Anna Chicherova veroverde het goud met een sprong over 2m05.

Al vroeg onder druk

De eerste sprong over 1,89 meter ging vlot voor Hellebaut, maar een onverwachte vroege misser kwam er wel bij haar eerste poging over 1,93 meter. Daar faalde ze - net als 5 concurrentes - bij haar eerste poging, en ook de tweede poging ging de mist in. Hellebaut stond dus al vroeg onder druk, maar dan presteert ze het best: ze greep haar laatste kans, ging over 1m93 en bleef in competitie.

Richting 2 meter

Daarna ging het beter: Hellebaut ging bij haar eerste poging over 1m97. Er  bleven op dat moment nog maar 7 deelneemsters over, Hellebaut stond zelfs even virtueel derde. De beslissing werd echter genomen toen de lat naar 2 meter ging. Hellebaut had drie pogingen nodig. Met name bij de tweede sprong was ze er erg dichtbij, maar uiteindelijk eindigen de Olympische Spelen van Londen voor Tia Hellebaut met een vijfde plaats dankzij een sprong over 1m97. Vier jaar geleden werd Hellebaut in Peking olympisch kampioene met een sprong over 2m05. 

Goud voor Chicherova

De Russinnen Anna Chicherova en Svetlana Shkolina en de Amerikaanse Brigetta Barrett moesten uiteindelijk onder elkaar bepalen wie welke medaille kreeg. Chicherova was al de hele wedstrijd de beste en klopte haar enige twee overgebleven rivales met een sprong over 2m05. Shkolina en Barrett raakten niet over die hoogte en moeten vrede nemen met zilver en brons.

Bekijk alle uitslagen op de resultatenpagina van Sportwereld.be!