Wat moet u onthouden van dag 15 op de Spelen?

Wat moet u onthouden van dag 15 op de Spelen?

Foto: BELGA

De laatste avond in het olympische atletiektoernooi is traditioneel stof voor grootse prestaties. Tia Hellebaut kon België echter niet in een delirium brengen, dat deed Usain Bolt wel voor Jamaica. De Belgische hockeymannen sloten hun toernooi af met een knappe zege tegen Spanje, en Brazilië liet zich in de voetbalfinale verrassen door de Mexicanen.

Tia Hellebaut is er zaterdagavond niet in geslaagd België een vierde medaille te schenken op de Olympische Spelen in Londen. In de finale van het hoogspringen lukte de titelverdedigster er niet in over 2 meter te springen. De 34-jarige Hellebaut bleef steken op 1,97 meter, een evenaring van haar beste seizoensprestatie. Het leverde haar een vijfde plaats op.

De laatste avond in het olympisch stadion is traditioneel ook het decor voor de finales in de grote estafettenummers. De Amerikaanse vrouwen op de 4x400 meter (ditmaal onder leiding van Alyson Felix) pakten al voor de vijfde opeenvolgende keer het goud, maar de temperatuur ging pas goed de hoogte in toen superster Usain Bolt en zijn Jamaïcaanse ploegmaats het stadion binnenkwamen. Jamaïca won hét estafettenummer bij uitstek, de 4x100 meter in een nieuw wereldrecord. Bolt sluit zijn Spelen zo (net als in Peking) af met 3 gouden medailles. Het thuispubliek werd bovendien verwend toen de lokale held Mo Farah het goud pakte in de 5.000 meter, zijn tweede goud op deze Spelen na eerdere winst op de 10.000 meter.

De Belgische hockeymannen sloten hun toernooi in stijl af. De Red Lions versloegen zaterdagmiddag in een kolkende Riverbank Arena het sterke Spanje, de olympische vicekampioen van Peking 2008, met 5-2. De mannen van Colin Batch beëindigen de Spelen net als Tia Hellebaut op de vijfde plaats. Dat is vier plaatsen hoger dan vier jaar geleden in Peking.

In het olympische voetbaltoernooi konden de Brazilianen een smet op hun palmares wegvegen: nog nooit konden de Goddelijke Kanaries goud winnen, dat moest vandaag eindelijk veranderen. Na 30 seconden zorgden de Mexicaanse tegenstanders echter al voor een koude douche: Oribe Peralta opende meteen de score, en strafte Braziliaanse defensieve onzekerheid in de tweede helft nog eens af. Hulk scoorde in de extra tijd nog de eerredder, maar verder dan de 2-1 kwamen de Brazilianen niet. De grootste prestatie in het Mexicaanse voetbal verknoeit het Braziliaanse feestje.

Zaterdag kwamen ook drie Belgische kajakkers in actie. Olivier Cauwenbergh en Laurens Pannecoucke werden in Eton Dorney vierde in de B-finale van de K2 200m, goed voor een twaalfde plaats in het eindklassement. Maxime Richard kwam in de B-finale van de K1 200m als vijfde over de streep. De 24-jarige Luikenaar werd daarmee dertiende in de eindstand.