Kevin Borlée: ‘In Rio 2016 nog sterker en sneller'

Kevin Borlée: ‘In Rio 2016 nog sterker en sneller'

Foto: Photo News

Het goede nieuws: de Borlées zullen in Rio 2016 de ideale leeftijd hebben om te pieken. De vraag: worden ze gevolgd door andere 400-meterlopers, zodat ze met de 4x400m hoger kunnen mikken dan de zesde plaats in Londen? Ja, zo gelooft teamkapitein Kevin Borlée.

Door het Olympisch Stadion blies gisternamiddag een ferme wind, terwijl er achter de coulissen al werd geoefend voor de slotceremonie, door een koor dat het Engelse volkslied loepzuiver ten gehore bracht.

Afgelopen vrijdag voorspelde de estafettecoach Jacques Borlée dat zijn jongens van de 4x400m een ferme storm zouden ontketenen op de piste. Windkracht tien werd het lang niet. Niet dat de Belgen niet op hun waarde liepen. Net wel, ze liepen wel volgens hun vermogen. De realiteit is dat Kevin Borlée, Antoine Gillet, Jonathan Borlée en depanneur/hordeloper Michael Bultheel (vervanger van Nils Duerinck, die op zijn beurt de geblesseerde Jente Bouckaert verving in de reeksen) op deze Spelen niet meer konden verhopen dan hun zesde plaats.

Goed nieuws: de Amerikanen zijn te kloppen – het is decennia geleden dat ze de 4x400m afgaven. Slecht nieuws: aan de chrono's van olympisch kampioen Bahama's (2.56.72), olympisch vice-kampioen VS (2.57.05) en het bronzen Trinidad&Tobago (2.59.40) komen de Belgen niet. Althans, niet in deze samenstelling. Met de inmiddels gestopte Cédric Van Branteghem werden ze in Peking 2008 vijfde met een chrono waarmee ze nu brons hadden gepakt.

Kevin Borlée, die de rol van ploegkapitein van Van Branteghem sinds enkele jaren overnam, gelooft dat die chrono's weer mogelijk zijn. ‘Dat is nu het verschil met Rusland of Amerika: als er zich bij ons blesseren (Bouckaert, Stef Vanhaeren dit jaar), voel je dat gelijk. Maar ik geloof dat deze ploeg de komende vier jaar sterker en sneller zal worden. Ik zie niet in waarom we niet zouden mogen blijven dromen van olympische medailles?'

Jacques Borlée: ‘Ik moet op zoek naar twee jongens die een tijd tussen 45.5 en 45.8 kunnen lopen.' Een mogelijke optie is om te testen wat Bultheel na zijn eerste optreden voor de 4x400m waard is, zegt hij. Bultheel: ‘Ik zou het zien zitten om aan te pikken in het team van de 4x400. Het zou mijn snelheid op de eerste 200 meter, mijn zwakke punt, zeker kunnen vooruithelpen.'

Klaar voor een storm in de Baai van Guanabara, in Rio 2016?