Kulhavy olympisch kampioen, Nys geeft op

Het is een verrassende olympische race in het mountainbike geworden. Topfavoriet Julien Absalon moest al vroeg opgeven na een valpartij, waardoor de strijd vooraan open lag en uiteindelijk Kulhavy aan het langste eind trok. De Belgen Sven Nys en Kevin Van Hoovels kenden beiden pech. Nys gaf op in de vijfde ronde, Van Hoovels finishte als 19de.

Nys was pas vanop de vijfde rij vertrokken, maar nam een blitzstart en lag meteen in zestiende positie. Van Hoovels kende bijzonder veel pech bij de start. Hij kwam in contact met een andere renner en kwam bij het eerste tussenpunt pas als 40e door.

Olympische droom Nys afgelopen
Nys hield enkele ronden stand en bleef rond de zestiende plek hangen, tot een technish defect hem na een tiental kilometer ook meteen zo'n tien plaatsen deed verliezen. Nys, voor wie deze race zijn laatste mountainbikekunstje moest worden, zakte weg tot een 36ste plaats. Ondanks een opflakkering die hem terugbracht tot een tijdelijke 22ste stek, gaf de Balenaar teleurgesteld op na 24,4 kilometer wedstrijd. Nys was in Peking nog negende geworden en mikte in Londen op een top acht. Zijn olympische droom is dus met een sisser afgelopen.

De strijd om het goud ging tussen Kulhavy, Schurter en Fontana. De Italiaan probeerde enkele malen te ontsnappen, maar zag zijn gouden droom in rook opgaan na een zadelbreuk. In de spurt om het goud haalde de Tsjech het voor de Zwitser.

Kevin Van Hoovels kwam na een inhaalrace uiteindelijk als negentiende over de streep, op 3:54 van Kulhavy. Nys en Van Hoovels waren de laatste Belgen die in actie moesten komen op de Olympische Spelen

Kulhavy volgt op de erelijst de Fransman Julien Absalon op, die in de tweede ronde opgaf na een lekke band.