Onze tien Belgen voor de Spelen van Rio 2016

Onze tien Belgen voor de Spelen van Rio 2016

Charline Van Snick Foto: belga

Of ze toonden al hun klasse en potentieel in Londen, of ze zijn nog volstrekte onbekenden. Hoe dan ook kunnen ze de komende vier jaar alleen maar beter worden. Maak kennis met de opvolgers van Tia en Kim. Onze tien picks voor de Spelen van Rio 2016.

1. Judo -Charline Van Snick
Ze stond in onze glazen bol, vlak na de Spelen van Peking 2008. Wie zou kunnen schitteren in Londen 2012? Charline Van Snick, toen nog piep maar een supertalent, zo werd gezegd. Van Snick, pluimgewichtsjudoka, riep vooraf dat ze ging voor een medaille, en liefst goud, debuteerde op de Spelen met brons, en was blij –een medaille– en ook wat ontgoocheld –de olympische titel gemist. Vier jaar is een eeuwigheid in de sport, maar Van Snick, de voorbije jaren als een komeet naar de wereldtop geschoten, is vastberaden om er te staan in Rio 2016. Brazilië is een land van onder meer judoka's, maar schrijf maar op: Charline Van Snick staat met recht en rede in onze glazen bol vlak na Londen 2012

2. Atletiek (tienkamp) -Thomas Van der Plaetsen
Ja, we hebben nog een klepper op de meerkamp naast Hans Van Alphen. Thomas Van der Plaetsen moest vanop het thuisfront toezien naar Van Alphens prestatie, op de valreep kon hij zich niet kwalificeren wegens een blessure. Van der Plaetsen, 21jaar, is dé coming man van de tienkamp. 'Hij is nu al technisch beter dan ik', zegt Hans Van Alphen over hem. Nu nog de onvermijdelijke zware trainingsbelasting doorstaan.
Van der Plaetsen, Europees kampioen bij de -23-jarigen en vorig jaar dertiende van de wereld, past perfect in het rijtje van jonge leeuwen op de tienkamp. De vraag: is Van Alphen er in Rio ook nog bij? 'Ik zeg niet meteen: Rio 2016, kom maar op. Ik bekijk het jaar per jaar. Maar in theorie kan het nog.' (hjb)

3. Wielrennen - Jolien D'hoore
Jolien D'hoore bevestigde met een vijfde plaats in het omnium al het goede van de voorbije jaren. De vriendin van Michael Vanderaerden (zoon van Eric, nvdr.) was de enige van alle wielrenners die een olympisch diploma behaalde. Uiteindelijk is ze nog maar 22jaar. In 2016 moet ze al veel aan kracht en uithouding hebben bijgewonnen. Waardoor ze de kloof met de oudere top vier kan dichtrijden.
De voormalige juniorwereldkampioene op de weg hoopt ook dat in Rio de disciplines in de baansport herschikt worden. In de puntenkoers scoort ze normaal nog beter dan in het omnium. (hc)

4. Paardensport (jumping) -Judy-Ann Melchior
Judy-Ann Melchior heeft het geld om in Rio met een toppaard te springen. De dochter van de steenrijke Leon was erbij op het WK 2010, waar het team brons pakte. De geboorte van haar eerste kind Leon Jr. stond Londen in de weg. De vraag is of ze in 2016 niet meer mama dan amazone is, en of haar paarden dan niet onder haar man Christian Ahlmann voor Duitsland uitkomen.

Met Philippaerts' tweeling Nicola en Olivier, Niels Bruynseels en o.a. Constant Van Paesschen, is er een talentrijke lichting ruiters op komst. Maar een ruiter is niets zonder paard. Dat is het Belgische probleem. Er zijn voldoende goede jonge paarden, maar de eigenaars plooien voor heel aanlokkelijke aanbiedingen. Jos Lansink wil er in Brazilië een laatste keer voor gaan. (hc)

5. Roeien -Hannes Obreno/Bram Dubois
Twee jonge kerels, 21 respectievelijk 23jaar oud, die uitblonken op het WK U23. Obreno werd dit jaar vierde, Dubois vorig jaar vijfde. Telkens in skiff, solo dus. Maar er werd een dubbeltweeproject rond de twee gebouwd met als doel Rio 2016. Wat ook een voordeel is: de twee zijn iets forser gebouwd dan Tim Maeyens, zodat ze misschien iets minder vatbaar zijn voor tegenwind. Ze zijn nog altijd tenger in vergelijking met de beren in de discipline, maar hun gestalte is minder een handicap dan in het geval van Maeyens. De weg naar Rio is nog lang, maar hoop is gewettigd. (waw)

6. Ploegenachtervolging
Baanwielrennen is een niche waarin ons land zich kan onderscheiden en bij de wereldtop moet aansluiten. De Belgische achtervolgingsploeg ontgoochelde met een negende plaats op tien landen, maar toch zit er muziek in deze lichting. Het zestal van Londen is nog jong. Over vier jaar in Rio zal het veel aan maturiteit hebben gewonnen. Al is het uitgesloten dat Belgium mastodontlanden als Groot-Brittannië en Australië naar huis fietst, maar we kunnen een van de naties worden die strijden voor brons. Op voorwaarde dat er voor dit project blijvend geld over alle bonden heen wordt gevonden. Met Gijs Van Hoecke, Jasper De Buyst, Moreno De Pauw en junioren als Jonas Rickaert (tweede op het EK omnium dit jaar) wordt de basis voor Rio breder. (hc)

7. Zwemmen -Mannen 4x100m vrij
Wie zei er dat Belgen niet meer mee kunnen in zwemmen? Een plaats bij de beste acht op de Spelen van de mannen van de 4x100m vrij, dat is geleden van het succes van Fred Deburghgraeve in Atlanta 1996.

De 4x100m vrij, net als die op 4x200m vrij, is een bende jonge zwemmers. Oké, Pieter Timmers, de beste vrijeslagzwemmer, zal in Rio2016 28jaar zijn, maar is een laatbloeier met progressiemarge.

Het estafettezwemmen is ook een goed gestructureerd project, onder de hoede coach Ronald Gaastra, die weet wat nodig is om er te staan op de Spelen: zie opnieuw Fred Deburghgraeve. (hjb)

8. Golf - Nicolas Colsaerts
In Rio wordt golf aan het olympische programma toegevoegd en met Nicolas Colsaerts hebben we een landgenoot met riante perspectieven in de rangen.

Colsaerts wordt dit jaar dertig, maar in golf is dat geen probleem. Hij is eigenlijk nog maar een goed jaar geleden doorgebroken. Tot dan was hij bezig met zijn prioriteiten in het juiste rijtje te krijgen. En dat liep niet altijd van een leien dakje. Maar nu hij de juiste attitude heeft en ook een hyperprofessionele entourage, lijkt the sky the limit. Hij is opgeklommen naar de 34ste plaats op de wereldranking en maakt nog dagelijks progressie. Bovendien was Rio van bij het begin zijn doel.

9. Hockey -Red Lions en Red Panthers
Ja, ze stonden er al in Londen. Wat meer geluk met de loting, een tikje meeval in de eerste twee groepsmatchen tegen de latere finalisten Nederland en Duitsland en de Belgische hockeymannen hadden nu al meegespeeld voor de medailles.

'We missen nog ervaring en koelbloedigheid voor doel', vond bondscoach Colin Batch. Maar de basis is gelegd en enkele jongens – supertalent Tom Boon op kop – kunnen alleen maar beter worden. Nu nummer11 van de wereld maar de opmars richting top5 is ingezet.

Idem voor de hockeymeisjes trouwens, met misschien nog meer groeipotentieel dan de mannen. (nvh)

10. Atletiek (400m) -Jonathan en Kevin Borlée
'Rio 2016 begint vandaag.' Kevin Borlée in de mixed zone, vlak voor hij zich vertwijfeld naar het hoofd greep en zich afvroeg waarom hij zijn bronzen medaillekans op de 400meter niet had gegrepen. Vijfde plaats voor Kevin, zesde voor zijn tweelingbroer Jonathan op 400meter, dat is onuitgegeven. In Rio 2016 zijn de Borlées op hun sterkst. De kansen van de 4x400m, vijfde in Londen, hangen af van wie er doorbreekt: Stef Vanhaeren bijvoorbeeld. Of maakt de jongere broer van Kevin en Jonathan, Dylan Borlée, een kwantumsprong? En hoe evolueren Michaël Bultheel en Nils Duerinck... en uiteraard Kevin en Jo. Onrealistisch? Wie vier jaar geleden had gezegd dat Kevin en Jonathan meespeelden in Londen voor olympische medailles, werd voor gek verklaard. (hjb)

Corrigeer