'De ambitie is Slovenië 2013'

New look Belgian Lions is wat overdreven. Maar, met slechts zes 'overlevers' van het EK van 2011 en vijf debutanten gaat bondscoach Eddy Casteels de komende maand op zoek naar een stek op het EK van 2013. 'Het EK in Slovenië is de ambitie.'

 

Geen Van Den Spiegel, Mbenga, Lauwers, Faison en met Hervelle op standbye. Ook geen talenten als Serron en Steinbach. Ziehier de lijst van afwezigen van de Belgian Lions. 'Na zeven jaar van hard werken en een project stonden we op een EK. Dat was, mede door de late blessure van Axel Hervelle, geen succes. Zeven jaar werk is op die zeven dagen niet verloren gegaan. Er is talent in ons landje en het klinkt niet-Belgisch, maar in deze EK-kwalificatiepoule met Polen (met Gortat, NBA Phoenix) als favoriet, Finland als outsider en ook nog Albanië en Zwitserland hebben we een kans,' zegt bondscoach Eddy Casteels.

Wie dacht dat Casteels na zeven jaar zou afhaken heeft het dus mis. 'Ik heb vorig jaar ook fouten gemaakt. Daarvan leren is de boodschap. De voorbereiding hebben we aangepast en was een succes. Neen, niet omdat we een 9 op 10 in de oefeninterlands realiseerden. Wel omdat ik een hongerige groep zag. Verdedigend als echte pitbulls. Wie denkt met deze ploeg snel klaar te zijn, zal zich het zich beklagen. Mijn selectie is klaar voor achtmaal 'oorlog',' aldus de bondscoach. Van de afwezigen is het gemis van Hervelle (knie) de grootste aderlating. 'De gezondheid van ons boegbeeld heeft prioriteit. Axel gaf zijn woord dat indien zijn revalidatie deze maand op schema verloopt en onze uitslagen slecht zijn, hij eventueel nog zou komen helpen. Een scenario zoals in 2008 toen hij met een sterke prestatie in Oekraïne ons in de A-divisie hield. Ideaal zou zijn dat we hem deze zomer kunnen laten rusten, ons met deze selectie plaatsen en dan volgend jaar met Hervelle naar het EK. Ja, dat zou mooi zijn,' is de stille wens van Casteels.

Sam Van Rossom nieuwe patron

Beghin, Moors en Muya zijn de anciens in deze EK-kwalificatieronde, de 2m16 grote Driesen (23) keert na één jaar terug, Mwema, Mukubu, Iarochevitch, Marnegrave en Gillet de rookies en De Zeeuw, Tabu en Van Rossom de nieuwe routiniers . Vooral Sam Van Rossom is het exponent van de Belgian Lions. Na twee jaar Italië is hij in de Spaanse ACB, de sterktste competitie na de NBA, en bij Zaragoza uitgegroeid tot een vaste waarde.

'Ik ben 26 jaar en voel me kiplekker. We zijn misschien fragiel en jong, maar deze selectie heeft vooral honger. Ik wil dan weer het slechte EK van vorig jaar doorspoelen. Vooral in onze thuismatchen in de Lotto Arena moeten we opnieuw de basis leggen van de kwalificatie,' aldus de Oost-Vlaming van de Lions. Het is van 1961 en 1963 geleden dat België nog eens twee keer op rij op een EK was. 1977 en 1979 tellen we niet mee, vermits de Lions in 1977 omwille van de organisatie in België rechtstreeks geplaatst waren.

Programma Belgian Lions en formule
15/08 20.15 Polen-België
21/08 20.30 België-Zwitserland
24/08 19.00 Finland-België
27/08 20.30 België-Albanië
30/08 20.30 België-Polen
05/09 20.00 Zwitserland-België
08/09 20.30 België-Finland
11/09 20.30 Albanië-België

Thuiswedstrijden: Lotto Arena Antwerpen; tickets (15 euro): www.lotto-arena.be; www.teleticketservice.com.

Formule: de eerste twee en de vier beste derdes uit de zes poules zijn rechtstreeks geplaatst voor het EK van 2013 in Slovenië

 

Uitslagen & standen