De 125ste derby der lage landen wordt interessant

De 125ste derby der lage landen wordt interessant

Foto: BELGA

Het Koning Boudewijnstadion puilt morgen nog eens uit. Alsof de Rode Duivels net weer een succesvol groot EK of WK achter de rug hebben waar ze door één of ander onfortuin werden uitgeschakeld waardoor de schuld vooral niet aan hen lag. Maar neen, het publiek is gewoon enthousiast over deze Rode Duivels waar de bond slim op inspeelde door een grote supportersactie op het getouw te zetten. Alleen: nu zou er eindelijk eens een goed resultaat moeten volgen.

Dat de tegenstander vanavond Nederland is, vormt uiteraard een belangrijke bouwsteen in het enthousiasme. Oranje ging zwaar onderuit op het EK in Oekraïne. De Rode Duivels en hun supporters voelen zich niet kansloos. Onze nationale ploeg zou als laatste voorbereiding op de opening van de WK-voorronde op vrijdag 7 september in Wales een opsteker bovendien goed kunnen gebruiken. Het nog altijd niet moegetergde publiek zet zich erachter.

Maar laten we ook ernstig blijven: het Nederland van de kersverse bondscoach Louis van Gaal morgen kloppen, is geen enkele garantie voor een succesvol vervolg. Bondscoach Marc Wilmots kokhalsde gisteren net niet toen een Nederlandse journalist nog maar eens zei dat deze generatie Duivels supergetalenteerd is. Als er geen tornooi, laat staan een prijs, op het palmares staat is dat gedoe over talent allemaal praat voor de vaak.

Het wordt vooral uitkijken naar de keuzes die Wilmots maakt. De elf die morgen aan de aftrap staan, zullen de elf die tegen de Wales in de wei worden gestuurd dicht benaderen. Alleen Marouane Fellaini is geblesseerd. Krijgt Courtois nu echt de voorkeur op Mignolet? Het centrale verdedigersduo Kompany-Vermaelen staat vast maar wat op de flanken?

Het middenveld met Witsel in een verdedigende rol, Hazard en Dembélé combineerde sterk in Engeland. Omdat ze op Wembley niet door de verdedigende muur geraakten, werd te makkelijk gezegd dat er te veel werd gebreid. Het overwicht en balbezit dat de Duivels in Londen hadden, werd door een Belgisch team op dat niveau maar zelden getoond.

Wilmots kreeg na Wembley kritiek omdat er zonder diepe spits te weinig doelkansen werden gecreëerd. In hoeverre past hij zich aan? De fel bewierookte Benteke zal zijn kans wel krijgen, maar het zou een ommekeer zijn als het vlot samenspelende kwartet Witsel-Hazard-Dembélé-Mertens niet mag bevestigen. We weten nu al: de 125ste derby der lage landen wordt een interessante.

Corrigeer