Wit-Russische Ostapchuk wil in beroep gaan tegen diskwalificatie

Wit-Russische Ostapchuk wil in beroep gaan tegen diskwalificatie

Ostapchuk Foto: REUTERS

De Wit-Russische kogelstootster Nadzey Ostapchuk heeft maandag verklaard dat ze in beroep wil gaan tegen haar diskwalificatie op de Olympische Spelen na een positieve dopingtest.

Ostapchuk kroonde zich tot olympisch kampioene in het kogelstoten, maar maandag meldde het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dat ze tweemaal positief testte op anabole steroïden en onmiddellijk gediskwalificeerd werd.

'Natuurlijk gaan we die beslissing aanvechten, maar we gaan eerst het dossier bestuderen', zei de 31-jarige Wit-Russische tegen Radio Liberty. Ostapchuk zei tevens dat ze tijd nodig heeft alvorens ze haar beslissing zal bekend maken.

Ostapchuk testte de dag voor haar finale positief op het verboden middel metenolone. Na haar competitie werd hetzelfde product in haar urine gevonden. Daarom besliste het IOC dat ze onmiddellijk uit de uitslag geschrapt wordt en dat ze zo snel mogelijk haar medaille en olympisch diploma moet inleveren. Er wacht haar eveneens een lange schorsing.

De Nieuw-Zeelandse wereldkampioene Valerie Adams, oorspronkelijk tweede met een worp over 20m70, is nu de nieuwe olympisch kampioene. Het zilver gaat naar de Russin Evgeniia Kolodko (20m48), het brons is voor de Chinese Gong Lijiao (20m22).