Hazard wordt sterkhouder maar nu nog even niet

Hazard wordt sterkhouder maar nu nog even niet

Foto: Isosport

Het huwelijk van Eden Hazard met de nationale ploeg is vooralsnog geen succes. De 21-jarige aanwinst van Chelsea speelde intussen 29 interlands. Daarin scoorde hij twee keer, thuis tegen Kazachstan en Montenegro (op strafschop). Het rendement van een speler als Eden Hazard afmeten aan zijn aantal doelpunten is niet correct. Het geringe aantal is wel een indicatie van hoe Hazard speelt eens hij het shirt van de Rode Duivels heeft aangetrokken.

Dan raakt hij verkrampt. Hij wil dan de zaken forceren maar verliest zijn spontaniteit. Zet op de verkeerde momenten de dribbels in en trapt van te grote afstand op doel. Het blijft een genot om zien hoe Hazard een bal aanneemt en bijna achteloos voorbij de slagersmessen van verdedigers glijdt maar bij de nationale ploeg rendeert het (nog) niet.

Eden Hazard heeft het talent om de beste Belgische speler ooit te worden. Maar we vrezen dat hij bij de Rode Duivels niet op de korte termijn die hoge hoogten zal bereiken. Het klikt niet zoals het indertijd ook lang niet heeft geklikt tussen Luc Nilis en de Rode Duivels, zoals Robin van Persie bij Oranje plots sputtert en zelfs Lionel Messi bij Argentinië niet altijd even makkelijk zijn draai vindt. Het duurt in een andere omgeving voor sommige topspelers langer om hun stempel te drukken en op een natuurlijke manier een hoofdrol in het nationale team op te eisen.

Waarom zal dat voor Hazard niet op korte termijn gebeuren? Omdat de jonge aanvaller tegelijkertijd bij Chelsea FC zijn weg moet vinden. In een compleet andere competitie dan de Franse en bij een club waar voor begeleiding van jonge spelers weinig ruimte is. Vraag dat maar aan Romelu Lukaku. Met het prijskaartje van 40 miljoen euro rond zijn nek maakte Hazard dit weekend ook kennis met de ongenadige kritiek. Zijn mislukt hieltje tegen Manchester City is een hit op YouTube en in de kranten steeg zijn cijfer na Manchester City-Chelsea niet boven de vier op tien uit.

Eden Hazard wordt straks een sterkhouder bij de Rode Duivels én Chelsea of een andere Europese topclub. Maar nu even niet. De jonge knaap moet nog door de tunnel waar elk talent die tot aan het écht grote werk enkel maar schouderklopjes heeft gekregen, door moet.

Dries Mertens, ooit te klein bevonden, heeft die periode al langer achter de rug. Vandaar dat hij woensdag spontaan inviel en Hazard vrolijk in het vergeetboek speelde.

Corrigeer