Kris Verburgh, auteur van De Voedselzandloper

‘Dit is muggenzifterij'

Print

Kris Verburgh is niet onder de indruk van de kritiek. ‘Ik krijg tegelijkertijd veel lof van collega's en topexperts. Het VIGeZ is geen wetenschappelijk instituut: het heeft als taak de voedingsdriehoek te promoten, terwijl ik die driehoek verouderd noem', zegt de arts. ‘Om dat te staven gaan ze muggenziften. De voedingsdriehoek wordt eigenlijk gewoon gebruikt omdat de overheid meent dat bepaalde concepten voor de bevolking te moeilijk zijn. De driehoek maakt bijvoorbeeld geen verschil tussen goede en slechte vetten. Zeer spijtig, vooral omdat de mensen zulke concepten uiteraard wel kunnen begrijpen. De driehoek benadert voedsel heel simplistisch door te kijken naar onafhankelijke stoffen. Aardappelen vinden ze gezond omdat er een beetje vitamineC in zit, terwijl daar ook veel suiker in zit. De universiteit van Harvard zet ze zelfs in de verboden top van hun vernieuwde voedingsdriehoek. Je moet kijken naar elk product in zijn geheel. In Azië drinken de meesten geen melk en ze redden het prima. Calcium kun je evengoed uit groenten halen.'

Niet te missen