Slap Club Brugge verslaat Beerschot maar krijgt eigen aanhang op zijn dak

Supporters Club Brugge ontevreden: ‘Wij willen voetbal zien'

Na een nieuw transferoffensief startte Club Brugge het seizoen als titelfavoriet, een rol die het nog niet kon inlossen. Zaterdag tegen Beerschot werd weliswaar gewonnen en de koppositie bleef behouden maar een goednieuwsshow werd het allerminst. Het Brugse publiek keerde zich zelfs tegen het eigen team.

Halverwege de tweede helft tegen Beerschot had het Brugse publiek er de buik van vol. Een striemend fluitconcert was slechts de intro op het refrein dat door het stadion donderde: ‘Wij willen voetbal zien'. Een andere strofe, die al bijna zo luid werd gekeeld, was ‘Vazquez'.

‘Ik begreep hen. Het publiek heeft altijd gelijk', zei Georges Leekens achteraf, terwijl hij enigszins het tegendeel dacht. Want plooien voor de roep van het volk deed hij niet. Vazquez bleef gewoon op de bank. En voetbal kreeg het publiek evenmin. Wel een doelpunt van Blondel na een actie van Odjidja, maar Beerschot had net zo goed kunnen scoren.

Figueras op de lijn

Leekens beschikte echter over een uitstekende doelman. Neen, niet Bojan Jorgacevic die voor het eerst dit seizoen de voorkeur kreeg op Vladan Kujovic, zijn landgenoot die bij keeperstrainer en gewezen ploegmaat Philippe Vande Walle een streepje voor had. De beste reddingen kwamen van Jordi Figueras die tot twee keer toe voor de lijn bijsprong en Galesic en Coulibaly van een doelpunt onthield.

‘Bojan was klaar. Ik heb twee eerste doelmannen maar op training toonde Jorgacevic zich. Vandaar de logische keuze', aldus Leekens.

Jorgacevic was overigens niet het enige nieuwe gezicht in de basiself na de nederlaag tegen Kopenhagen en het gelijkspel in Mechelen. De geblesseerde Larsen werd vervangen door Høgli, waardoor Figueras weer centraal stond. En voorin verscheen plots Carlos Bacca, die tot voor zaterdag geen minuut speelde én een week eerder zelfs nog in de tribune zat.

‘Maar de laatste veertien dagen was hij goed bezig op training. Dat viel op', zei Leekens. Of had hij Tchite enigszins op zijn plaats gezet nadat die vorige week zijn beklag deed over een gebrek aan aanvoer?

In de eerste twintig minuten, de enige periode waarin Club op de afspraak was en Beerschot plat walste, speelde Bacca zich alleszins in de gunst van het publiek. De Colombiaan, aangespoord door de bloedvorm waarin Refaelov en Meunier verkeren, raakte eerst nog de paal maar scoorde met een knappe lob de 1-0. Na weliswaar kinderlijk verdedigen van Beerschot.

Frivole komt

In de tweede helft, na de streep van Wuytens, bleek nog maar eens dat Club onder Leekens bijlange nog niet aan 90 procent zit. Het blijft aftasten naar het evenwicht in het middenveld, ook omdat te veel spelers, waaronder Odjidja, Zimling, Hoefkens en Figueras, uit vorm ogen.

‘Maar het draait niet altijd om spektakel', zei Thomas Meunier, die de 3-1 maakte en al aan vier goals zit. Hij was het niet eens met het publiek. ‘Resultaten zijn uiteindelijk het belangrijkste en we hebben weer drie punten.' Ook aanvoerder Carl Hoefkens benadrukte het belang van de zege. ‘En dat frivole komt nog, dat beloof ik.'

Met 10 op 12 op zak kan Club Brugge niet klagen over een gemiste start. Maar voor de zesde opeenvolgende keer gaf Club een voorsprong uit handen. Dit is koren op de molen van eeuwige underdog Leekens, die nu de munitie heeft om iedereen bij de les te houden. Het zal nodig zijn. Club kan maar beter op zijn tellen passen voor de trip naar Debrecen deze week. Of het Brugse publiek is straks veroordeeld tot Europees voetbal voor de buis. En vanuit de sofa ‘Wij willen voetbal zien' roepen, is toch niet hetzelfde.

Corrigeer