Geen geslaagde generale van Genk voor verplaatsing naar Luzern

Mario Been: ‘Al te veel punten weggegooid'

Mario Been: ‘Al te veel punten weggegooid'

Mario Been toonde zich tevreden met de contractverlenging van Jelle Vossen, die op het Lisp niet tot scoren kwam. Foto: belga

GENK -

De generale repetitie van Genk voor de heenmatch van donderdag tegen Luzern kan moeilijk geslaagd genoemd worden. Racing dwong tegen Lierse wel een aantal kansen af, maar slaagde er slechts sporadisch in zijn kwalitatief surplus te etaleren.

Met zes op twaalf tegen modeste tegenstanders als Cercle, OHL, Lokeren en Lierse mag geconcludeerd worden dat RC Genk zijn start miste. Vooral het gelijkspel op het Lisp kwam zwaar aan. Door de late gelijkmaker van invaller Adesanya loste Racing de rol in de top van het klassement. Toevallig krijgt het team van Mario Been in de twee eerstkomende wedstrijden twee van de drie koplopers voor de voeten geschoven. Zondag komt Zulte Waregem op bezoek, daarna volgt de verplaatsing naar Anderlecht.

Stressfractuur

Vooral achterin moet het beter dan in Lier. Op links kreeg Tshimanga kreeg nauwelijks vat op Menga en in het centrum was de verstandhouding tussen Nadson en Anele niet optimaal. Illustratief daarvoor was de gelijkmaker van Adesanya, die wel erg veel vrijheid en tijd kreeg om te schieten. Op korte termijn heeft Been geen alternatieven. Simaeys ligt nog een tijdje in de lappenmand en Koulibaly is conditioneel nog niet klaar. De verdediger met de Frans-Senegalese nationaliteit kwam met veel referenties naar de Cristal Arena, maar raakte in de voorbereiding geblesseerd aan de voet.

Ook vorig seizoen was Koulibaly lange tijd out vanwege een stressfractuur van een middenvoetbeentje. Bij zijn komst naar Genk werd benadrukt dat die blessure genezen was, maar nu wordt links en rechts toch gesuggereerd dat er een verband is tussen beide letsels. Kumordzi is niet geblesseerd, maar heeft nog altijd een conditionele achterstand.

Geen wonder dat er vragen rijzen bij die transfers. Van aanwinsten mag verwacht worden dat ze onmiddellijk inzetbaar zijn. Los daarvan is ook de situatie van Sandomierski voorwerp van discussie. De Poolse international keerde na een uitleenbeurt terug om met Köteles de strijd aan te gaan voor een plaats onder de lat, maar door de aankoop van Van Hout zit hij niet eens op de bank. Hij staat er dus nog slechter voor dan vorig seizoen, want toen was hij tweede doelman. De houdbaarheid van die toestand lijkt zeer beperkt.

Vossen

Dat Jelle Vossen zijn contract verlengde en dat ook Benteke op het punt staat een nieuwe overeenkomst te tekenen, mag de clubleiding dan weer als een pluspunt aangerekend worden. De tijd is voorbij dat Anderlecht en Club Brugge in Genk konden shoppen. Mario Been toont zich overigens zeer tevreden dat Vossen niet vertrekt.

‘Daar ben ik heel blij mee', zegt de Rotterdammer. ‘Als nu ook Chris (Benteke, nvdr) bijtekent, hoeven we ons over de aanval alvast geen zorgen te maken. De organisatie achterin daarentegen moet beter. We zijn nog maar vier matchen ver, maar hebben al te veel punten weggegooid. Als je de match onder controle hebt en vier of vijf goeie kansen creëert, mag je het niet meer weggegeven.'

‘Wij hielden Lierse in leven door onze eigen tekortkomingen. Dat mag ons donderdag niet meer overkomen', aldus Been, die Luzern thuis met 0-2 zag verliezen tegen Grasshoppers Zürich. De Zwitserse tegenstander werd door de eigen fans uitgefloten en verkeert in crisis, maar of dat voor Genk een voordeel is, mag betwijfeld worden.

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio