Sofie Dumont neemt het met ‘De keuken van Sofie’ op tegen ‘Dagelijkse kost’

‘Jeroen Meus en ik pakken samen pinten’

Print

Sofie aan de slag in haar retrokeuken in Aalst, in het huis van een overleden dame.  Foto:

Met ‘ De keuken van Sofie’ serveert VTM vanaf volgende week elke dag een kookprogramma. Sofie Dumont bindt de schort aan en slijpt de messen, maar blijft vooral ­zichzelf. ‘Met de strijd tegen Jeroen Meus ben ik niet bezig. Wij zijn en blijven vrienden.’

‘Snel, lekker, licht, en af en toe over de grens’. Zo omschrijft Sofie Dumont ‘haar’ keuken, die ze vanaf aanstaande maandag elke dag op de buis brengt in een kort programma van twaalf minuten. Elke dag werkt ze rond een ander thema.

‘Maandag is restjesdag’, zegt Sofie. ‘In de eerste aflevering maak ik bijvoorbeeld een eetsoep van een overschotje spaghetti bolognaise. Op dinsdag maak ik klassiekers als paling in ’t groen.’ Op woensdag zet de voormalige Goe gebakken-presentatrice de oven aan voor brood, quiches, taarten en cakejes.

‘Dat doe ik nog altijd graag.’ Op donderdag wordt er op de lijn gelet en op vrijdag gaat Sofie vreemd. Dan komen fajitas, paella en andere internationale schotels op tafel. Op zaterdag wordt een compilatie van de twee beste afleveringen uitgezonden en geven twee specialisten tuin- en keukentips als ‘hoe slijp ik een mes’ en ‘hoe snij ik een ajuin’. 

Locomotief

De keuken van Sofie wordt tien minuten vroeger dan Dagelijkse kost uitgezonden, maar haar opdracht is dezelfde als die van Jeroen Meus. Zij is de locomotief die de tv-avond op gang moet trekken. Het kookprogramma moet kijkers lokken die blijven hangen voor showbizzprogramma Voor de show en daarna Het nieuws. Zo hoopt VTM die tegenvallende kijkcijfers op te trekken en meer een vuist te maken tegen Eén. Maar daar ligt Sofie Dumont niet wakker van. ‘Natuurlijk is er druk, maar vanaf nu heb ik het niet meer in de hand. Ik heb mijn best gedaan, ik ben mezelf tijdens de opnames. Meer kan ik niet doen. Ik wil niet naar anderen kijken en mezelf constant in vraag stellen.’

‘En wat Dagelijkse kost betreft, dat is een strijd tussen de zenders. Jeroen Meus en ik zijn maar gewoon koks. Wij zijn en blijven vrienden. We pakken geregeld een pint samen. Deze zomer hebben we samen nog naar het EK gekeken, samen met zijn vriendin Stephanie.’

Tuinman Angelo

De keuken van Sofie bevindt zich in Aalst, in het woonhuis van een overleden dame. Er wordt gefilmd in de huiselijke, retrokeuken, in de eetplaats en in de lieflijke moestuin. Tuinman Angelo ontfermt er zich over de rijen prei, de kroppen warmoes en de bakken met bosaardbeitjes. ‘

Ja, ik weet dat iedereen zaagt over seizoensgebonden koken. Maar wat de natuur je geeft, is gratis’, vindt Sofie. ‘Ik zal ook veel speciale verse kruiden uit de moestuin gebruiken, zoals citroenverbena en rode basilicum. Ik moet de tuinier toch een uitdaging geven? Maar ik zal altijd normalere alternatieven voorstellen. Mijn keuken moet toegankelijk zijn.’

Dumont en Meus delen met Carrefour ook dezelfde sponsor. ‘Daar ben ik blij mee. Kijkers kunnen alle spullen gewoon in de supermarkt vinden.’ De eieren, die zijn dan weer van eigen kweek. ‘Ik heb twee kippen en een haan, Charel, Charlotte en Chantal. Zalig toch? Nu wonen mijn vriend en ik nog in een huurhuis, maar in het nieuwe huis wil ik ook zo’n gezellige, verwilderde tuin.’

Plastic paard

Een andere bewoner van de tuin is een plastieken paard. ‘Mijn prinsessenpaard’, lacht Sofie. ‘Ik werd er meteen verliefd op toen ik in de kelder van VTM rekwisieten mocht kiezen.’ Dumont blijft intussen haar restaurant Les Eleveurs in Halle runnen. ‘Zo’n daily die erbij komt, dat is natuurlijk niet niks. Alle afleveringen van een week worden op één dag opgenomen. Het is een kwestie van organisatie.’ De keuken van Sofie wordt gemaakt door Operatie Koekoek, een nieuw productiehuis waar onder anderen Jan Van Eyken aan de slag is, de gitarist van De Kreuners. Zijn rol in dit programma is beperkt, maar essentieel: ‘Ik ben de ­eerste proever’.