Wat is het geheime recept van de Belgen?

Wat is het geheime recept van de Belgen?

Foto: REUTERS

Nooit vertoond in Nederland. Naar schatting 1miljoen kijkers volgen vanavond op Nederland3 een wedstrijd tussen een Belgische en een Cypriotische ploeg. De NOS bezit de rechten van de Champions League en koos (bij gebrek aan Nederlandse ploegen) voor Limassol–Anderlecht. Tv-vulsel op een doordeweekse zomeravond of het ultieme bewijs van de Belgische voetbalrevival? Laten we voorlopig nog voorzichtig zijn.

België gaf vorige week Oranje billenkoek, maar dat gebeurde met één speler van Anderlecht in de basis. Guillaume Gillet, voor paars-wit een bepalende middenvelder, staat bij de Rode Duivels op de rechtsachter. De ervaringen tegen BATE Borisov en Partizan Belgrado moeten Anderlecht vooral nederig maken in zijn Champions League-ambities.

Hoe je het draait of keert, Anderlecht bestormt met B-spelers het kampioenenbal. De beste Belgen voetballen vandaag in de Premier League waar Kompany, Hazard en Fellaini een Belgenhype ontketenden. Noord-Engeland raakte gisteren maar niet uitgepraat over de wereldpartij van Fellaini tegen Manchester United. Kranten gingen op zoek naar het ‘geheime recept van de Belgen'.

Nader onderzoek voerde naar de ‘Académy' van Standard en de jeugdopleiding van Racing Genk, door de Britse pers voorgesteld als ‘fabrieken van wereldtalent'. In contrast met de succesvolle jeugdpolitiek van België staat het ‘spilzieke Engeland' dat niet langer investeert in opleiding en alleen nog afgewerkte producten koopt.

Het verhaal doet in Engeland misschien kranten verkopen, hier bij ons verdient het ernstige bijsturing. Op Marouane Fellaini na maakte geen enkele Belg succesvol de rechtstreekse overstap naar de Premier League. Sommige Belgische clubs zetten in op jeugdopleiding maar tezelfdertijd speelden nooit meer buitenlanders in onze eerste klasse. Zou het misschien kunnen dat het Belgisch succesverhaal meer te maken heeft met toeval dan met een doelgerichte jeugdpolitiek?

Als we trots mogen zijn op de Rode Duivels mogen we ook niet blind blijven voor wat er aan de basis gebeurt. Deze week trekt tweede klasse zich op gang met een ploeg die verdacht veel op SK Ivoorkust lijkt. AS Eupen versterkte zich met een volledig elftal 18-jarige Afrikanen die werden geronseld door gewiekste spelershandelaars. Alles gebeurde in opdracht van de koninklijke familie van Qatar. Ook dát is het Belgische topvoetbal.

Terwijl Anderlecht zijn leven wil geven voor 17 miljoen brokkelt de basis van ons voetbal af. De Nederlandse tv-kijkers hebben er vanavond geen last van. Zij kijken naar een bal op de tv. Of naar een film met Doris Day.

Meest Gelezen Sport

ENKEL VOOR ABONNEES