ANALYSE. Favorieten tonen geen respect voor leider Valverde

ANALYSE. Favorieten tonen geen respect voor leider Valverde

Een op wraak gezinde Alejandro Valverde Foto: Photo News

Op dertig kilometer van de streep veranderde een geeuwetappe plotsklaps in een dolgedraaide rit. Leider Alejandro Valverde smakte tegen het asfalt, en zijn directe concurrenten voor het eindklassement wachtten niet. Joaquin Rodriguez wordt in het Baskische skistation Valdezcaray de nieuwe leider, maar Valverde zint op wraak.

Na de tweede aankomst bergop is het algemeen klassement in de Ronde van Spanje grondig door elkaar geschud. Op zich is dat niet normaal na een slotklim van dertien kilometer met een gemiddelde stijgingsgraad van 7,8 percent. Toch werden de meeste verschillen in de vlakke aanloop gemaakt. Leider Valverde verloor zijn rode leiderstrui in drie cruciale fases:

1 De valpartij

Toen het peloton op dertig kilometer van de meet plots begon te versnellen, gingen er in de voorste gelederen van de grote meute een aantal renners tegen de vlakte. Van de topfavorieten was enkel de aanvoerder van de rangschikking Alejandro Valverde betrokken. De Murciaan ondervond geen last van zijn tuimelperte, en kon snel weer op de fiets.

2 Waaiers en onsportief gedrag

De versnelling in het peloton was een aanzet tot waaiervorming. De wind, die rechts in de zij blies, maakte een waaier op de warme en kaarsrechte Baskische wegen zeker mogelijk. Juan Antonio Flecha van Team Sky zette zich op kop van de - door de val - verbrokkelde groep. Meteen werd het pak in vier grote stukken gereten.

De ploeg van Sky - met kopman Chris Froome - zette in een mum van tijd Valverde op meer dan een minuut. De gevallen Spanjaard probeerde met man en macht dichterbij te geraken, maar tegen een numerieke meerderheid hardrijders was de kopman van Movistar niet opgewassen.

3 Uitgemolken

Toch is Team Sky niet de enige gebeten hond na afloop van de vierde etappe. Wanneer de renners van de Britse formatie begonnen te verslappen, namen BMC en RadioShack het commando over. De actie van deze twee ploegen is nog opvallender. Beiden hadden geen uitgesproken kopman of ritwinnaar in hun rangen, wat bij Sky met Froome wel het geval was.

Op de flanken van de slotklim wist Valverde dan toch de aansluiting te maken. Bijna dan toch. Op het moment dat de ondertussen geïsoleerde Murciaan terug in het wiel van zijn opponenten kwam, versnelde Alberto Contador. Meteen einde verhaal voor Valverde.

Remember Wiggins

De actie van Sky was zeer opmerkelijk. In de jongste Ronde van Frankrijk kreeg hun kopman - en latere winnaar - Bradley Wiggins op weg naar Foix ook te kampen met materiaalpech. Meteen beslisten de andere ploegen een staak-het-vuren in te lassen, waardoor de Britse gele truidrager snel terug kon aansluiten.

Dat net nu, Team Sky kilometers lang aan de kop van de grote groep sleurde, werd bij vele ploegen opgenomen als onsportief gedrag. Er geldt in de wielerwereld nochtans een ongeschreven wet dat wanneer de leider pech heeft, zijn opponenten een niet-aanvalspact sluiten.

In de stand beslecht Valverde na de tweede aankomst bergop een negende plaats op 36 seconden van de nieuwe leider Rodriguez. De kopman van Movistar kreeg een tik, maar is nog lang niet uitgeteld. Benieuwd wat de op revanche beluste Valverde de komende ritten gaat klaarmaken tegen zijn opponeten Rodriguez, Contador, Gesink en vooral Chris Froome.

Meest Gelezen Sport