Ook appelthee op de markt gebracht

Fruitbedrijf en brouwer lanceren appelcider

Fruitbedrijf en brouwer lanceren appelcider

Gert Vanhellemont, Marc Andries en Jeanine Nijs stellen de appelcider voor. Foto: fg

Meensel-Kiezegem -

Het fruitbedrijf Vanhellemont en de Brouwerij De Vlier hebben samen een appelcider op de markt gebracht. Vanhellemont lanceert ook een appelthee.

Gert Vanhellemont in Meensel-Kiezegem heeft, samen met Marc Andries van Brouwerij De Vlier uit Holsbeek, de eerste Hagelandse appelcider voorgesteld. Daarnaast was het ook kennismaken met een tweede Hagelands streekproduct, appelthee.

Volgens Jeanine Nijs van het fruitbedrijf was er vraag naar deze twee nieuwe producten die meteen werden opgenomen in het gamma van Hagelandse streekproducten en ook als dusdanig zullen worden verkocht. ‘We kenden Marc van de brouwerij De Vlier al heel lang. Hij produceert verschillende bieren en wij hebben fruit met daarnaast perenadvocaat, -perenjenever, appelsap, fruitpralines en confituur. We geloven rotsvast in elkaars vakkennis’, klinkt het.

Samen rijpte twee jaar geleden het idee om appelcider te brouwen. Blijkbaar viel het eerste brouwsel in de smaak. Na wat bijschaven werd er 800 liter geproduceerd. ‘Het sap van groene en onrijpe appelen werd hier bij ons geperst. Dit fruit geeft de typische kleur aan de cider. Na persing gaat het sap naar de gistingtanks van de brouwerij waar het na anderhalve maand op flessen wordt getrokken en nagist op de fles. De cider leunt wat aan bij mousserende wijn’, vertellen Gert en Marc.

Godendrank

Ook naar appelthee was er volgens Gert Vanhellemont vraag. ‘De productie moesten we noodgedwongen uitbesteden omdat de oven voor het drogen van de appelstukjes voor ons een te zware investering was. Dat neemt niet weg dat de gehakselde en gedroogde appelpulp- en stukjes, aangevuld met bladeren van braambessen en aroma's, een uitstekend en gezond drankje is. Met een lepeltje honing of wat limoen is het een godendrank.’

Op zaterdag 8 september is er zowel bij Vanhellemont in Meensel-Kiezegem (van 9 tot 17 uur) als bij Brouwerij De Vlier in Holsbeek (van 14 tot 20 uur) een proeverij.

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio