Nieuw SARS-virus in Saudi-Arabië

Nieuw SARS-virus in Saudi-Arabië

Foto: © Photo News

Britse gezondheidsautoriteiten hebben de VN ingelicht dat een nieuw virus dat op de luchtwegen slaat is ontdekt bij een patiënt die onlangs in Saudi-Arabië is geweest. Daar is al iemand overleden aan het virus, dat soortgelijke verschijnselen veroorzaakt als het SARS-virus enkele jaren geleden in Azië.

De 49-jarige man uit Qatar werd 3 september ziek nadat hij in Saudi-Arabië was geweest. Op 11 september werd hij van Qatar naar Londen overgebracht, waar hij in een ziekenhuis op de afdeling intensieve verzorging ligt, onder meer met nierfalen. Volgens de Britse Health Protection Agency is het medisch personeel dat hem verzorgt (nog) niet ziek geworden.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat bij de man vrijwel hetzelfde virus is aangetroffen als bij een 60-jarige Saudiër die eerder dit jaar overleed. Experts kunnen nog niet zeggen hoe gevaarlijk het virus is, maar griepexpert Michael Osterholm van de University of Minnesota noemt het zorgwekkend dat er ten minste een persoon aan is overleden. 'Je gaat niet dood van een gewone verkoudheid. Dit doet meer denken aan iets als SARS.'

Nog geen reisbeperkingen

Bij een uitbarsting van het SARS-virus in 2003 kwamen honderden mensen om het leven, voornamelijk in Azië. Ongeveer tien procent van de mensen die met het virus besmet raakten, kwamen aan de gevolgen daarvan te overlijden.

De WHO vindt het nog te vroeg om reisbeperkingen aan te bevelen. De autoriteiten maken zich wel zorgen over de hadj, de jaarlijkse bedevaart naar Mekka die volgende maand begint. De hadj heeft in het verleden vaak tot uitbarstingen van griep, hersenvliesontsteking of polio geleid.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees