Van anoniem bij Beerschot tot killer van Barcelona

Ex-Beerschotspeler Wanyama kost nu 15 miljoen euro en staat op lijstje Manchester United

Ex-Beerschotspeler Wanyama kost nu 15 miljoen euro en staat op lijstje Manchester United

Foto: REUTERS

De 2-1-stuntzege van Celtic Glasgow tegen het almachtige Barcelona werd vorm gegeven door Victor Wanyama, tot vorig jaar nog te bewonderen op het Kiel. Terwijl de Belgische topclubs hem negeerden, hapte de Schotten toe. Nu is hij 15 miljoen euro waard en zit Manchester United achter hem.

Wanyama speelde drie seizoenen bij Beerschot. Hij wordt in België echter vaker herinnerd om een horrortackle op Matias Suarez dan om zijn enorme potentieel.

‘Ik heb me dikwijls afgevraagd waarom geen enkele Belgische topclub hem nam. Victor was op die leeftijd het grootste talent waar ik ooit mee werkte’, zegt KV Mechelen-trainer Harm van Veldhoven, trainer bij Beerschot toen de 16-jarige Wanyama er aanspoelde. Alleen Standard zag het en deed vorige zomer een voorstel. De bestemming van de defensieve middenvelder werd echter Celtic Glasgow. Prijskaartje: 1 miljoen euro.

Ex-coach niet vergeten

‘Ik vond Celtic beter voor mijn ontwikkeling. Celtic maakt elk seizoen kans op deelname aan de Champions League’, zegt Wanyama. ‘Ik denk ook dat het moeilijker was voor mij om op te vallen bij een middenmoter als Beerschot. Nu speel ik met fantastische spelers rond mij en is het makkelijker voetballen.’

Dat blijkt. Tegen Barcelona zaten Manchester United, Manchester City en QPR in de tribune voor de Keniaanse krachtpatser. Celtic vraagt nu 15 miljoen euro voor de 21-jarige Wanyama. ‘Victor kan mee aan de Engelse top’, zegt Van Veldhoven. ‘Zoals hij power koppelt aan snelheid en ritmeveranderingen is de wereld te klein voor hem.’

Lees het volledige verhaal in Het Nieuwsblad van vrijdag 9 november.

Meest Gelezen Sport

ENKEL VOOR ABONNEES