Unieke daktuinen bovenop woontorens voor bewoners

Twin tower verrijst naast Sint-Pietersstation

In ‘skyrooms’ komen gemeenschappelijke binnenruimten voor de bewoners.

Gent -

Aan de Koningin Fabiolalaan verrijst na de Lovelingtoren een tweede toren­gebouw. Het wordt een twin tower, met een toren van 90 en een van 60 meter hoog. In de sokkel komen kantoren, in de torens 197 appartementen. Bovenaan komen daktuinen, een primeur voor Vlaanderen.

De skyline van de stad Gent zal nog meer veranderen. Na de 90 meter hoge Lovelingtoren komt er aan de Koningin Fabiolalaan een twin tower. NV Sofa bouwt samen met Optima het gebouw. De bouwaanvraag is ingediend en als alles goed verloopt kunnen de torens klaar zijn tegen de zomer van 2015. Euro Immo Star coördineert.

Project­ontwikkelaar nv Sofa en de stad Gent willen de hele strook tussen de sporen en de Koningin Fabiolalaan ontwikkelen, van het station tot aan de Gordunakaai (Blaarmeersen).

‘We willen van die gebouwen een voorbeeld voor Vlaanderen maken, op vlak van energiegebruik maar ook van woonbeleving’, zegt Lieve De Cock, general manager van Euro Immo Star (Eurostation). ‘Met die woontoren geven we een antwoord op de bevolkingsgroei en beschermen we de weinige resterende openbare ruimte. De Vlaamse bouwmeester steunt die evolutie. Deze woonvorm is de sleutel tot een duurzame ontwikkeling.’

‘Met die torens nemen we nu 2.400 m 2in. Indien we die ­woningen spreiden, zou er 30.000 m 2nodig zijn. Dat die toren vlakbij een openbaar vervoersknooppunt ligt, maakt het een toplocatie. We willen niet zomaar een toren optrekken. We kiezen voor een verticale stad met een verscheidenheid aan woonvormen, kantoorfuncties en publieke functies. Daarom trekken we de toren op volgens het princiep voet, lichaam, hoofd’, vertelt De Cock.

Skyrooms

In de sokkel komen kantoren, waar het onafhankelijk ziekenfonds Partena zal intrekken, alsook commerciële functies. Met insnijdingen in het gebouw krijgen de toegangen een prominente plaats en zal er voldoende lucht en licht doordringen. Het dak van de kantoren wordt ingericht als daktuin voor de bewoners. In de sokkel is een ruime fietsstallingen voor 702 fietsen gepland. Wagens kunnen in de al gebouwde ondergrondse parkeergarage ­terecht.

Van de 197 appartementen zullen ongeveer 120 twee kamers tellen, 40 drie kamers en 40 één kamer. De Cock: ‘We mikken op gezinnen met kinderen. Bovenop de torens bouwen we skygardens of groene terrassen voor de bewoners. Je zult er een spectaculair uitzicht over Gent en haar omgeving hebt. Rondom zijn die tuinen beschermd met glazen wanden en ze zijn deels overdekt. Dit is uniek voor Vlaanderen. Een andere nieuwigheid zijn de skyrooms of gemeenschappelijke binnenruimten in de torens.’

De ontwerpers besteden veel aandacht aan de materialen zodat een spel met elementen en kleuren ontstaat. De gevel zal bestaan uit een zandkleurig beton. Alle appartementen hebben een balkon. ‘We willen geen eentonige volumes, maar een spel met licht en kleur. We willen die gevel animeren. Een sobere verlichting zal ’s avonds de skygardens en de skyrooms laten gloeien in de skyline van Gent’, besluit De Cock ­enthousiast.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio