Voetballer mag vijf keer zondigen, renner drie keer

Nieuw antidopingdecreet versoepelt whereabouts voor ploegsporters

Nieuw antidopingdecreet versoepelt whereabouts voor ploegsporters

Het wielrennen blijft een sport met een hoge dopinggevoeligheid en dus veel controles. Foto: ig

Ploegsporters moeten hun whereabouts voortaan niet meer zelf invullen. Het nieuwe antidopingdecreet legt de verantwoordelijkheid – eventueel ook strafrechterlijk – bij een teamafgevaardigde. Daardoor mogen ploegsporters ook vijf keer zondigen vooraleer een disciplinaire straf wenkt.

Een nieuw antidopingdecreet was noodzakelijk nadat de Raad van State in februari van dit jaar, na klacht van een zestigtal elitesporters, een uitvoeringsbesluit over whereabouts had afgewezen. Sindsdien baadden die whereabouts – de verblijfsgegevens die de elitesporter moet doorgeven met het oog op dopingcontrole buiten competitie – in een vacuüm en dus was er enige haast bij. Per 14 november 2012 trad het nieuwe decreet in werking.

‘Het bestrijdt even hard doping, maar het is klantvriendelijker', aldus sportminister Philippe Muyters. Een gevolg van de zaak Wickmayer/Malisse, mogen we aannemen. Het nieuwe decreet verdeelt de ongeveer 600 elitesporters in vier categorieën, op basis van het niveau, de localiseerbaarheid maar vooral ook de dopinggevoeligheid van de sporten (zie kader).

Teamafgevaardigde

Voor ploegsporters wordt het regime aanzienlijk versoepeld. Zij moeten hun verblijfsgegevens niet meer zelf invullen, een teamafgevaardigde doet dat via een collectieve account. In geval van verzuim of fout, draagt de afgevaardigde ook de verantwoordelijkheid. Als er kwade wil kan worden aangetoond, zelfs strafrechterlijk, want dan is hij of zij medeplichtig aan dopinggebruik.

Gaat het gewoon om onzorgvuldigheid, dan volgt er na twee inbreuken een administratieve straf: het team verhuist voor zes maanden naar categorie A waardoor elke sporter opnieuw individueel zijn whereabouts moet invullen. Teamafgevaardigde, een job met verantwoordelijkheid.

Dat betekent ook dat een ploegsporter in de praktijk vijf keer mag zondigen tegen de whereabouts-regeling – na twee keer verhuist hij naar categorie A en pas als hij daar nog eens drie keer zondigt, wordt hij disciplinair bestraft – terwijl een sporter uit categorie A, zoals een wielrenner, al na drie keer kan geschorst worden. Ruikt dat niet naar discriminatie?

Interesse WADA

‘Het is afgetoetst bij de Raad van State en juridisch sluitend bevonden, ook op het vlak van privacy', aldus minister Muyters en antidopingarts Hans Cooman. ‘En uiteraard is het ook conform de WADA-regels.'

Minister Muyters maakt zich sterk dat Vlaanderen met dit decreet school gaat maken. ‘WADA is zeer geïnteresseerd.' In 2015 komt er een nieuwe WADA-code. De hoop is dat die voor een uniforme regeling in alle landen kan zorgen.

Wij geven in elk geval het goede voorbeeld: het nieuwe decreet wordt door alle gemeenschappen die dit landje rijk is, toegepast. Dus of de sporter nu in Vlaanderen, Wallonië of Duitstalig België woont, de regels zijn dezelfde. In Brussel kan hij kiezen tussen het Vlaamse en het Waalse regime, maar dat is voortaan hetzelfde.

Categorie A

Verblijfsgegevens: alle trainingen, alle wedstrijden, elke dag verblijfsplaats, elke dag 1 uur waarop meteen beschikbaar

Sporten: biatlon, langeafstandslopen, skiën (langlaufen en Noordse combinatie), wielrennen, duatlon, veldrijden, triatlon.

Straf: na drie gemiste controles of aangifteverzuim binnen de 18 maanden: disciplinaire straf

Categorie B

Verblijfsgegevens: alle trainingen, alle wedstrijden, verblijfplaats wanneer geen training of wedstrijd

Sporten: rest atletiek, badminton, beachvolley, bobslee, boksen, gewichtheffen, artistieke gymnastiek, judo, kano, vijfkamp, rodelen, roeien, schaatsen, schermen, skeleton, rest skiën, taekwondo, tafeltennis, tennis, zwemmen, worstelen, zeilen.

Straf: na 2 keer niet nakoming binnen de 12 maanden: verwijzing naar categorie A voor 6 maanden

Categorie C

Verblijfsgegevens: ploegverantwoordelijke geeft alle ploegactiviteiten op, geactualiseerde spelerslijst en meldt eventuele afwezigheid van speler.

Sporten: basketbal, handbal, hockey, ijshockey, voetbal, volleybal, waterpolo

Straf: na twee keer niet nakoming binnen de 12 maand, verwijzing naar categorie A voor 6 maanden

Categorie D

Verblijfsgegevens: niets

Sporten: boogschieten, rest gymnastiek, paardrijden, schieten, watersport, curling, schansspringen.

Straf: niets.