Zo makkelijk is het om een fiets te stelen in Brussel

BRUSSEL - Het aantal fietsers in Brussel blijft stijgen, maar er worden ook steeds meer fietsen gestolen. Laatstejaarsstudent journalistiek Rik Potoms vroeg zich af hoe makkelijk het is om een fiets te stelen op klaarlichte dag en nam de proef op de som.

Potoms, student journalistiek aan de Erasmushogeschool in Brussel, liet zich voor zijn experiment inspireren door de Amerikaan Casey Neistat, die de test eerder al eens deed in New York. Hij trok naar bekende plekken in Brussel en gebruikte zijn eigen fiets voor de 'diefstallen'. Om de fietssloten onklaar te maken gebruikte hij onder andere een opzichtige kniptang en een koevoet. 

Hoewel er telkens talloze mensen getuige waren van de diefstallen werd Potoms amper gestoord tijdens zijn criminele activiteiten. De man werd een keer gevat door een attente agent. Toen hij met een slijpschijf aan de slag ging op het Poelaartplein vroeg een bezorgde passant hem 'of die fiets wel van hem was.' Potoms praatte na zijn 'diefstallen' met verschillende omstaanders. Vaak vertelden die dat ze er aan hadden getwijfeld om te reageren.

Het experiment kaderde in het project 'online nieuwslab'.


De test van Casey Neistat in New York: 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio