World Series-Cycling met 19 wedstrijden en 26 miljoen euro prijzengeld

De beste renners in de beste koersen, dat wil de World Cycling Series bieden. Dus Gilbert tegen Boonen zoals in Milaan-Sanremo dit jaar. Foto: BELGA

De World Series Cycling van de Tsjechische zakenman Zdenek Bakala moeten de Champions League van het wielrennen worden. Het basisproject bevat 19 wedstrijden en een prijzenpot van 26 miljoen euro.

Bakala en zijn rechterhand Bessel Kok (bekend van Omega Pharma-Quick Step en Belgacom) namen voor hun project de Londense firma Sporters Promoter Gifted onder de arm. Bij die firma kwamen ze terecht bij Jonathan Price en Thomas Kurth. Price is een specialist in het bundelen van tv-rechten. Thomas Kurth was in een vorig leven de general manager van de G14 van de rijkste Europese voetbalclubs. Hun nieuw concept, waarvan zowel de teams, de renners, de organisatoren en de UCI beter van worden, willen ze ten vroegste volgend seizoen (gedeeltelijk) te concretiseren. De grote lijnen liggen al vast.

WEDSTRIJDEN

De World Series Cycling bestaan uit 19 wedstrijden en 88 wedstrijddagen. Het hart wordt gevormd door de drie grote ronden (Tour, Giro, Vuelta) en de zes klassiekers (Milaan-Sanremo, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije. Daarnaast komen tien wedstrijden van vier dagen die telkens van donderdag tot zondag worden gehouden.

‘Het moet allemaal veel simpeler, herkenbaarder en flitsender', aldus Price. ‘Een vierdaagse met een sprintetappe, een golvende rit, een tijdrit en een bergetappe. Of een ploegentijdrit. Dat kunnen bestaande of nieuwe wedstrijden zijn. Het seizoen moet over de continenten heen met de zon mee evolueren: beginnen Down Under en eindigen in Azië.

TEAMS

Het streefdoel is 14 ploegen (280 renners). Omega Pharma-Quick Step, Cannondale (opvolger Liquigas), Movistar, RadioShack-Nissan-Trek, Team Saxo-Tinkoff , de opvolger van Rabobank, Garmin-Sharp en Vacansoleil-DCM stapten al in het project. ‘De rest zal wel volgen. Misschien delen we ook enkele wildcards uit', aldus Price. ‘We willen de beste renners in de beste koersen. De mensen willen Boonen tegen Gilbert zien, Cavendish tegen Greipel, Contador tegen Andy Schleck of Wiggins. Op het einde van het seizoen willen we zoals in de Formule 1 een Individual Champion en een Team Champion kronen. Om de Word Series Cycling te starten denken we aan een prijzenpot van 26 miljoen euro.' ANTIDOPING ‘Alles gebeurt onder de WADA-code. Er worden onafhankelijk van de UCI antidopingcontroles gehouden. Bij een overtreding volgt ook een contractsanctie. We trekken zo'n 4 miljoen euro uit voor

SPONSORS

‘We moeten meer Coca Cola's en Red Bulls in deze sport krijgen. We hebben al een geïnteresseerde tv-zender en een global sponsor', aldus Price en Kurth, die aan een gelijkaardig project voor het vrouwenwielrennen werken.

Meest Gelezen Sport

ENKEL VOOR ABONNEES