Ex-wielrenner Jesus Manzano: ‘Ik moest doping nemen, ook al konden er doden vallen'

Ex-wielrenner Jesus Manzano: ‘Ik moest doping nemen, ook al konden er doden vallen'

De Spanjaard Jesus Manzano rijdt hier voor de Fransman Richard Virenque in de Tour in 2003. Foto: IMAGEGLOBE

De Spaanse ex-wielrenner Jesus Manzano, die zich burgerlijke partij stelde op het proces rond de dopingzaak Operacion Puerto, verklaarde voor de rechter in Madrid dat er destijds bij zijn ploeg Kelme ‘doden hadden kunnen vallen'. Manzano geeft ook aan dat hij niet anders kon dan doping te gebruiken: ‘De sportdirecteurs verplichtten me doping te gebruiken.'

‘Als ik de voorgeschreven middelen niet had gebruikt, zou men mij onmiddellijk aan de deur gezet hebben. Ik durfde er ook tegen niemand iets over vertellen. Ze hadden de hele ploeg ongetwijfeld in de gevangenis opgesloten. Ik wilde mijn ploegmaats niet in de problemen brengen. Nadien ben ik naar de krant gestapt om de toenmalige situatie in het wielrennen aan te kaarten. We weten allemaal in welke staat het toen verkeerde', aldus Manzano.

Manzano lag tussen 2000 en 2003 onder contract bij Kelme. In die periode waren Eufemiano Fuentes en zijn zus Yolanda er als ploegarts aan de slag. ‘Tijdens de Tour van 2003 stuurde ploegdirecteur Vicente Belda me voor de start van de zevende etappe naar de kamer van ploegarts Walter Viru. Hij gaf me 50 milliliter Oxyglobine (hemoglobine afkomstig uit dierenbloed, gebruikt om bloedarmoede bij honden te behandelen, red). Tijdens de rit ging ik mee in een ontsnapping, maar gaandeweg begon ik me steeds slechter te voelen. Uiteindelijk viel ik flauw en brachten ze me naar het ziekenhuis. Daar zijn de sportdirecteurs me komen vertellen dat ik absoluut niet mocht vertellen welke producten ik gebruikt had. Ze zeiden me dat we dan allemaal achter de tralies zouden belanden. Na die periode heb ik me fysiek nooit meer echt goed gevoeld', getuigde Manzano.

De inmiddels 35-jarige Manzano ging niet akkoord met de dopingpraktijken bij Kelme en besloot een jaar later met zijn verhaal naar de Spaanse krant AS te stappen. Zo zette hij de politie op het spoor van Fuentes en was ‘Operacion Puerto' een feit. Manzano vertelde dat iedereen bij Kelme, uitgezonderd Juan Miguel Cuenca Martinez, doping gebruikte en gaf een indrukwekkende lijst dopingproducten die door Fuentes en Viru aan de renners bezorgd werden.

Tot slot ontkende Manzano de namen van sporters uit andere sporttakken te kennen die bij Fuentes klant waren. ‘Ik ging samen met mijn ploegmakkers bij hem langs. Voor de rest heb ik geen idee wie zijn klanten waren.'

Meest Gelezen Sport

ENKEL VOOR ABONNEES