Eigen minderjarige dochter vijf jaar lang uitgehongerd, gefolterd en misbruikt

Foto: JONAS ROOSENSBELGA

ANTWERPEN -

‘Nijp ik haar dood of geven we haar nog een kans?' Toen Bennie Nauwelaerts (39) zijn stiefdochter S. (nu 19) in de nacht van 22 december 2009 een plastic zak over het hoofd trok, wist hij het even niet meer. Vijf jaar lang al had hij het minderbegaafde meisje uitgehongerd, gefolterd en misbruikt. Met de zegen van haar moeder Lucienne Cauwenberghs (43). Het meisje zal het trauma nooit meer te boven komen. Donderdag stonden haar beulen voor het eerst voor het assisenhof.

De maag van de Mechelse politiemensen keert nog altijd als ze terugdenken aan de graatmagere tiener die op 23 december 2009 aan hun deur stond. Een minderbegaafd meisje van zestien, bont en blauw geslagen en brutaal verkracht. Ze gaven het meisje wat te eten en lieten haar daarna haar verhaal doen. Over een leven dat die naam niet waardig is.

Met horten en stoten kwam het eruit. Hoe haar stiefvader Bennie Nauwelaerts al vijf jaar zijn lusten op haar botvierde. De laatste maanden haast dagelijks. ‘Vieze manieren die ze niet leuk vond.' En hoe haar moeder Lucienne hem liet begaan. ‘Doe dat maar met ons dochter', zei ze, wanneer ze zelf geen zin had in zijn ziekelijke fantasieën.

Losgeslagen beest

Twee crapuleuze ouders waren het. Totaal ontspoord na een losbandig leven vol gewelddadige relaties, onverzadigbare sekshonger en veel drank. Vooral dan Bennie Nauwelaerts. Een zuipschuit die elke dag een bak bier door zijn keelgat kapte. Waarna hij als een losgeslagen beest tekeer ging. Met zijn stiefdochter als pispaal, boksbal en seksspeeltje. Sadistische hardcore porno.

‘Ik kreeg de kriebels van dat kind. Ze deed alles verkeerd, met dat klein verstand van haar', was zijn excuus. Op 22 december 2009 werkte dat weer danig op zijn zenuwen. ‘Ze moest in bad, maar dat schoot langs geen kanten op', verklaarde hij achteraf aan de speurders. En dus heeft hij zich weer eens kwaad gemaakt.

Hij greep haar bij de haren en duwde haar hoofd onder water, maar na 15 seconden snakte ze al naar adem. ‘Dat moest beter', vond Nauwelaerts. Waarna hij S. een vuistslag gaf en telkens opnieuw onder water duwde. Tot ze net niet verdronk. Lucienne Cauwenberghs is een paar keer komen kijken, maar ze is elke keer weggegaan. Ze vond dat haar man goed bezig was.

Want Lucienne haatte haar dochter. Omdat ze haar als een seksrivale zag. Omdat Bennie de jongste maanden vaker seks had met S. dan met haar. En dus liet ze hem die avond voor de zoveelste keer begaan. Ook toen Nauwelaerts haar dochter voor haar ogen verkrachtte, zo goed als bewusteloos sloeg en met duct tape omwikkelde.

‘Ga maar naar de politie'

Zo lag S. daar op de grond, terwijl haar ouders zich afvroegen wat haar leven nog waard was. ‘We hebben daar eigenlijk alleen maar last mee. Zouden we haar niet beter kapotmaken?', zei Nauwelaerts. Lucienne zei geen nee. ‘Allez vooruit. Maar dan moeten we er wel korte metten mee maken', zei ze. Waarna ze een plastic zak over het hoofd van het meisje trokken en toekeken. Hoe het meisje kortademig werd en langzaam stikte. ‘Het zal niet lang meer duren', zei Bennie.

Na twee minuten kon Lucienne het niet meer aanzien. ‘Dit gaat toch wat te ver', zei ze. En Benny vond dat ook. ‘Misschien moeten we haar nog een kans geven', zei hij. Hij peuterde eerst een luchtgaatje in de plastic zak, bond haar polsen en enkels aan elkaar en legde haar op de mat in de woonkamer. Waarna hij samen met Cauwenberghs ging slapen.

Zo heeft S. de nacht doorgebracht. Tot moeder Lucienne 's morgens om 6 uur weer wat bij haar verstand kwam, het meisje bevrijdde en naar bed bracht. Vijf uur later wekte ze haar dochter opnieuw. ‘Ge moet niet bang meer zijn. Ga maar naar de politie', zei ze. Nauwelaerts ging compleet door het lint toen de speurders aanbelden. Hij haalde uit met een mes, maar werd met een lading pepperspray uitgeschakeld.

Lucienne ging gewillig mee, samen met de twee kleine kindjes die ze met Bennie heeft. Daags na haar aanhouding vernam ze dat ze opnieuw zwanger was van Nauwelaerts. S. verblijft nu in een instelling, de drie andere kinderen in een pleeggezin.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio