Bijbelinstituut omgetoverd tot studentenresidentie

Bijbelinstituut omgetoverd tot studentenresidentie

De renovatie kostte 7 miljoen euro. Foto: fhw

Leuven -

Het voormalige Bijbelinstituut aan de Sint-Janbergsesteenweg in Heverlee kreeg een herbestemming als gesubsidieerde studentenresidentie.

De naam van residentie ‘Wisteria' is ontleend aan de blauwe regen, een fleurige slingerplant die zich over de voorgevel slingert. Aan de buitenkant is niets te merken, maar binnenin is het gebouw al lang aan het vervallen. Sinds de jaren twintig van de vorige eeuw deed het dienst als filosofisch college van de jezuïetenorde, voorzien van laboratoria voor experimentele psychologie, een niervormig zwembad en een moderne sterrenwacht. Vanaf 1975, toen de Franstalige jezuïeten naar Brussel verhuisden, werd het gebouw in gebruik genomen als Protestants Bijbelinstituut. Deze functie doofde langzamerhand uit, de KU Leuven legde in 2008 haar hand op het gebouw. ‘Met een kostenplaatje van ruim 7 miljoen euro was het een dure renovatie,' zegt Ludo Clonen, hoofd van de huisvestingsdienst van de KU Leuven. ‘Maar het eindresultaat is een typevoorbeeld van een studentenresidentie, met een ideale ligging voor geneeskundestudenten, doctorandi en onderzoekers aan Imec. Aan de buitenkant bleef de renovatie beperkt. Binnen hebben we, met het oog op duurzaamheid, tabula rasa gemaakt. Om de grandeur van het gebouw te laten spreken, kozen we voor ruime kamers en sobere kleuren.'

Wisteria telt 191 diverse woonvertrekken, 99 kamers worden gesubsidieerd verhuurd. Met de nieuwe residentie, die sinds september 2012 gebruikt wordt door de studentengemeenschap, zet de KU Leuven een grote stap in het bouwen van extra studentenkamers in het Leuvense.

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio