Het parcours van de Baloise Belgium Tour

Het parcours van de Baloise Belgium Tour

Tony Martin won vorig jaar. Foto: BELGA

De Baloise Belgium Tour, opvolger van de vroegere Ronde van België, is donderdag officieel voorgesteld. Deze rittenwedstrijd wordt op woensdag 22 mei op gang geschoten in het Oost-Vlaamse Lochristi om op 26 mei te eindigen in het Luikse Banneux.

Lochristi fungeert dit jaar als startgemeente van de Baloise Tour Belgium. Vanuit de ‘bloemengemeente' snijdt men op woensdag 22 mei de eerste etappe aan met finish in Knokke-Heist, ter hoogte van de helling ‘De Wandelaar'.

Daags nadien gaat het vanuit de kustgemeente naar een eerste ‘nieuwkomer' in het geheel, Ninove-Meerbeke. De vroegere aankomstplaats van de Ronde van Vlaanderen, de befaamde Halsesteenweg, fungeert nu als eindbestemming van de tweede etappe die met de beklimmingen van onder andere de Parikeberg, Bosberg en Congoberg een meer dan pittige finale kent. Op vrijdag komen de tijdritspecialisten aan de beurt in Beveren-Waas, waar een traject van 15 kilometer uitgetekend ligt.

Koninginnenrit

Na drie dagen trekt de karavaan richting Wallonië, waar op zaterdag de rit met start en aankomst in Lac de l'Eau d'Heure op het programma staat. De Ronde van België wordt afgesloten met de koninginnenrit in en rond Banneux, een mini-Luik-Bastenaken-Luik.

Vorig jaar ging de eindzege in de rittenkoers naar de Duitser Tony Martin (Omega Pharma-Quick.Step).

De ritten:

Woensdag 22 mei: Lochristi-Knokke Heist (194,2 km)

Donderdag 23 mei: Knokke Heist-Ninove Meerbeke (181 km)

Vrijdag 24 mei: Beveren-Waas (individuele tijdrit over 15 km)

Zaterdag 25 mei: Lacs de l'Eau d'Heure-Lacs de l'Eau d'Heure (164,3 km)

Zondag 26 mei: Banneux-Banneux (175,6 km)