Historisch hoog aantal gegadigden voor topfuncties Universiteit Gent

Vijf kandidaten voor job rector Universiteit Gent

GENT -

De Universiteit Gent maakte gisteren de namen bekend van de kandidaten om rector Paul Van Cauwenberge en vice-rector Luc Moens volgend academiejaar op te volgen. Vijf gegadigden azen op de post van rector en zes willen vice-rector worden. ‘In de dertig jaar dat ik hier rondloop, waren er nooit zoveel kandidaten', zegt huidig rector Van Cauwenberge. Bij de kandidaten zijn twee vrouwen. Een primeur.

De professoren Luc Taerwe (faculteit Ingenieurswetenschappen), Anne De Paepe (Medische genetica), Freddy Mortier (Wijsbegeerte), Guido Van Huylenbroeck (Bio-ingenieurswetenschappen) en Lieva Van Langenhove (Textielkunde) stellen zich kandidaat om Paul Van Cauwenberge op te volgen als rector van de Gentse universiteit.

Op Lieva Van Langenhove na dingen zij ook allemaal mee naar het vice-rectorschap. Voor de post van huidig vice-rector Luc Moens, die zichzelf niet wil opvolgen, kandideren ook de professoren Herwig Bruneel (Ingenieurswetenschappen) en Derrick Gosselin (Economie en Bedrijfskunde).

Huidig rector van Cauwenberge: ‘Het grote aantal kandidaten ligt voor een groot stuk aan het nieuwe kiesreglement, waardoor veel mensen zich voor beide functies kandidaat stellen.'

Vroeger koos het kiescollege de kandidaat-rector en -vice-rector uit telkens één kieslijst en die naam werd voor bekrachtiging naar de regering gestuurd. Maar om eindelijk een vrouw op een van de twee functies te krijgen, zijn er op 6 en 7 mei telkens twee lijsten: één met vrouwelijke en één met mannelijke kandidaten. Voor beide verkiezingen moet het college zijn favoriete mannelijke én vrouwelijke kandidaat aanduiden met een tweederde-meerderheid. Het is de raad van bestuur die dan op 8 mei beslist wie van de twee het telkens wordt. Er wordt vanuit gegaan dat men een man én een vrouw zal kiezen.

Twee vrouwen

Voor het eerst stellen twee vrouwen zich kandidaat. Anne De Paepe maakte al van bij de start van het semester bekend dat ze opkomt in tandem met Freddy Mortier, ‘al sluit dat geen samenwerking met andere mensen uit'. Toen klonk het nog dat ze zich kandidaat stelde voor vice-rector - ‘omdat de vorige rector al uit de geneeskunde kwam' - en hij voor rector. Maar nu komen ze beiden voor allebei de functies op. Een tactische keuze, omdat er ook een tweede vrouw in het spel is. Lieva Van Langenhove twijfelde al een paar weken, maar hakte gisterenochtend dan toch de knoop door. ‘Door de grote steun van mensen die achter mijn visie staan.'

Het belooft een enorm spannende strijd te worden. Freddy Mortier wordt allang genoemd als grote kanshebber - ook omdat het na Paul Van Cauwenberge weer tijd zou zijn voor een vrijzinnige - maar hij is wel zeer progressief. Als je met een tweederde-meerderheid verkozen wil worden, mag je niet te veel vijanden hebben. Mathematisch gezien, heeft Anne De Paepe enorm veel kans om een functie binnen te rijven, tenzij Van Langenhove rector wordt.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio