Ze klagen gebrek aan communicatie aan

Werken fietspad N9 verrassen handelaars

Werken fietspad N9 verrassen handelaars

Mathias Willems en Annelies Desmet van kledingwinkel Alibi Trends. Foto: mye

Adegem -

De handelaars langs de Adegemse Staatsbaan (N9) klagen de gebrekkige communicatie aan over de wegenwerken voor hun deur. Ze wisten niet dat de werken en vooral de omleiding zo ingrijpend gingen zijn.

Een aannemer is in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) op 21 mei gestart met de heraanleg van 1 kilometer fietspad langs de Staatsbaan (N9) in Adegem. De werfzone loopt van het kruispunt van de Staatsbaan met de Gentse Steenweg tot het kruispunt van de N9 met de Hillestraat.

Om de uitvoeringstermijn zo kort mogelijk te houden wordt gewerkt aan beide zijden van de weg waardoor er enkel maar doorgaand verkeer mogelijk is richting Eeklo.

Het verkeer richting Maldegem wordt omgeleid via de N49. Zowel de startdatum als de omleiding kwam als een complete verrassing aan bij de handelaars langs de Staatsbaan.

Eén rijvak

‘We wisten dat de werken er zaten aan te komen en dat ze ook nodig waren, maar zonder enige waarschuwing stonden hier plotseling werfwagens voor de deur’, zeggen Annelies Desmet en Mathias Willems van de gekende kledingwinkel Alibi Trends. ‘‘Ook wisten we niet dat er slechts één rijvak ging open blijven. Hierdoor hebben we geen enkele maatregel voor onze klanten kunnen treffen. We hebben zelf bordjes moeten hangen om de weg naar onze winkel aan te duiden, want het is echt zoeken om hier te geraken.’

‘Omdat we binnenkort ook verbouwen, zitten we midden in een uitverkoop. De werken duren nog tot het bouwverlof, tenminste als er geen weerverlet is. Gelukkig hebben we nog één goede week gehad voor de start van de werken, want dit is nu echt broodroof.’

Een groep van elf handelaars langs de Staatsbaan stuurde een mail naar het Vlaams Gewest waarin ze betreuren dat ze niets afwisten van de start van de werken. Ook vragen ze om de omleiding aan te passen zodat hun klanten niet zo ver moeten omrijden. Ze kregen echter een antwoord terug van de aannemer waarin gesteld wordt dat aan alle wettelijke en contractuele verplichtingen voldaan werd. Ook andere omleidingen zijn niet mogelijk. ‘Betreffende de signalisatie met bijhorende omleidingen, zijn wij wettelijk verplicht om de vastgelegde signalisatieplannen op te volgen. Uw voorgestelde alternatief is niet realistisch of wettelijk omwille van tonnagebeperkingen en de dimensie van de rijweg’, klinkt het.

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio