Ook politietolk stond op loonlijst drugsbende

Maasmechelen -

In het onderzoek naar de internationale drugsbende die donderdag is opgerold, heeft de onderzoeksrechter in Hasselt 18 van de 53 gearresteerde verdachten aangehouden, onder wie een accountant en een corrupte gerechtstolk.

De tolk werkt al zo’n tien jaar voor gerecht en politie. Hij trad voor de federale politie in het onderzoek op als tolk. De man bleek op de loonlijst van de organisatie te staan. In Nederland zijn nog eens zes personen aangehouden, onder wie het kopstuk van de criminele organisatie, Silvio Aquino. Het federaal parket heeft hun uitlevering gevraagd.

De speurders deden 56 huiszoekingen in België, Nederland en Slovakije en namen 66 voertuigen, 158.000 euro, 123 gsm’s en smartphones en een aantal vuurwapens in beslag. De criminele organisatie werd geleid door de Italiaanse familie Aquino uit Maasmechelen, die al jaren bekend was bij politie en gerecht. In totaal werkten 27 speurders van de federaal gerechtelijke politie (FGP) Hasselt met andere diensten van FGP negen maanden lang voltijds aan het dossier.

De organisatie gebruikte volgens federaal procureur Johan Delmulle een hele reeks technieken om zich tegen gerechtelijke inmenging te beschermen. ‘Zo gebruikten ze bijnamen, veranderden ze regelmatig van gsm en communiceerden ze op een afgeschermde manier via het internet’, zegt hij.

In Nederland beschikte de organisatie ook over zogenaamde ‘safe-houses’ waar ze ongestoord kon vergaderen. En leden van de organisatie die vanuit Zuid-Amerika overkwamen voor een ontmoeting, bleven telkens maar een paar uur of een paar dagen in Europa.

Zes transporten

Uit het onderzoek bleek dat er tussen september 2012 en einde mei 2013 vijf transporten van cocaïne georganiseerd werden, goed voor in totaal 2.000 tot 2.500 kilo. De drugs werden vanuit Zuid-Amerika naar de havens van Rotterdam en Antwerpen gebracht en ­waren bestemd voor de Europese markt. Een zesde transport, van 330 kilo, werd op 15 maart onderschept in Opglabbeek.

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio