Stadsbestuur stoort zich aan zwerfvuil op industrieterreinen

Stadsbestuur stoort zich aan zwerfvuil op industrieterreinen

Schepen Ali Çaglar (links) geeft het startschot van de nieuwe campagne met de mensen van H.Essers. Foto: rgg

Genk -

Het Genkse stadsbestuur wil iets doen aan het zwerfvuil op de industrieterreinen Genk-Noord en Genk-Zuid en start daarom met de campagne Afval Stoort. Alle logistieke bedrijven krijgen deze week een campagnepakket met onder meer posters en vuilnisbakken.

Sinds 2010 wordt er door de dienst reiniging van de stad Genk op de industrieterreinen Genk-Noord en Genk-Zuid maandelijks zwerfvuil opgeruimd. Ondanks deze inspanningen is er nog steeds veel zwerfvuil te bespeuren. Het stadsbestuur van Genk wil samen met de Vereniging Industriëlen Genk (VIG) het probleem aankaarten bij iedereen die gebruikmaakt van deze terreinen.

‘Uit cijfers blijkt dat het zwerfvuil helaas blijft toenemen’, zegt schepen van Openbare Werken Ali Çaglar (CD&V). ‘In 2005 is in heel Genk 264.000 kilogram zwerfvuil opgeruimd, maar in 2013 was dat 526.000 kilogram. Ook het aantal uren dat we spenderen aan het opruimen van zwerfvuil is gestegen. Veel mensen staan er niet bij stil dat ze vervuilen wanneer ze snel een papiertje uit de wagen gooien. Daarom blijven we sensibiliseren.’

De campagne Afval Stoort richt zich in eerste instantie tot de logistieke bedrijven op de industrieterreinen Genk-Noord en Genk-Zuid, in totaal 45 firma‘s. ‘Deze chauffeurs eten en drinken vaak onderweg en zitten dus ook regelmatig met afval. Alle werknemers, vrachtwagenchauffeurs, leveranciers en andere bezoekers zullen voortaan attent gemaakt worden op de problematiek met posters en infopanelen. Bovendien zal ieder-een opgeroepen worden tot actie door vuilnisbakken en afvalzakjes die we uitdelen. Op enkele strategische plaatsen worden ook tijdelijk grote containers geplaatst waar vrachtwagenchauffeurs hun afval in kunnen achterlaten. Naast deze hulpmiddelen willen we de werknemers die meedoen ook belonen. Betrokken chauffeurs en werknemers krijgen een sleutelhanger als dank voor hun medewerking. Daarnaast wordt ook gezocht naar het ‘properste bedrijf’ dat het stadsbestuur in de bloemetjes zal zetten’, zegt de schepen.

Alle logistieke bedrijven op de industrieterreinen krijgen in de loop van de week een campagnepakket. Het transportbedrijf H.Essers was gisteren als eerste aan de beurt. ‘Wij ondersteunen deze actie en verlenen onze volledige medewerking’, zegt Hilde Essers, mede-gedelegeerd bestuurder van H.Essers. De actie kan in de toekomst ook verder doorgevoerd worden naar alle Genkse bedrijven.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio