95 procent automobilisten vloekt op andere weggebruikers

95 procent automobilisten vloekt op andere weggebruikers

Het ‘Stressmannetje’ lanceert de Potver-pot.

Maar liefst 95 procent van de automobilisten vloekt in de auto op andere weggebruikers. Dat beweert De Lijn, die een onderzoek liet uitvoeren over autostress bij duizend Vlamingen, en meteen met een oplossing komt.

De enquête sluit nauw aan op een reclamecampagne die De Lijn momenteel voert. Daarin profileert de Vlaamse bus- en trammaatschappij zich als het alternatief voor wie zonder zorgen op zijn bestemming wil raken. Het bedrijf lanceert daarom ook een ludieke spaarpot voor fervente vloekers.

8 procent vloekt elke autorit

Zo goed als alle door onderzoeksbureau iVOX ondervraagde automobilisten (95%) zeggen wel eens te vloeken in het verkeer. Bij meer dan de helft (51%) is dat regelmatig het geval, 8 procent daarvan vloekt zelfs systematisch tijdens elke autorit. Opvallend: er is geen verschil tussen mannen en vrouwen. Beide geslachten vloeken evenveel, concluderen de onderzoekers. 

Godver(domme) populairst

Op de vraag ‘hoe men vloekt’ antwoordt meer dan de helft van de Vlamingen (58%) een korte eenmalige vloek te hanteren. In 37 procent van de gevallen gaat het om een variant op 'Godver'.

De pas afsnijden en bumperkleven

Als belangrijkste oorzaken voor autostress en vloeken in de auto haalt de Vlaming andere weggebruikers die de pas afsnijden (24%) aan, bumperklevers (17%) en automobilisten die de richtingaanwijzers niet gebruiken (14%). Trager rijden dan de aangegeven snelheid (10%), middenvakrijders op de snelweg (8%) en iemand die voor je neus een parkeerplaats inneemt (8 %) vervolledigen de top vijf. Allemaal zaken waar je met het openbaar vervoer geen last van hebt, is de boodschap van De Lijn.

Potver-pot

De Lijn stelt dan ook voor dat wie zich in de wagen op gevloek betrapt, daarvoor een euro aan de kant legt. Als hulpmiddel lanceert het de daartoe bestemde 'potver-pot'. 'Als autobestuurders bij elke vloek een euro in de Potver-pot steken, hebben ze in geen tijd genoeg gespaard voor een vervoerbewijs van De Lijn ', klinkt het. Vanaf zaterdag worden er 13.000 exemplaren van de pot uitgedeeld in 12 steden. De exacte locaties zijn te vinden op www.delijn.be/potverpot .

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees