Atlantis hielp al 27.000 kinderen in 30 jaar

Jozef Vervoort met dochter Astrid, die het werk van haar vader voortzet. Foto: els

Sint-Truiden -

Atlantis, het centrum dat kinderen met gedrags- en leerstoornissen helpt, behandelde de voorbije 30 jaar niet minder dan 27.000 kinderen en 9.000 volwassenen.

Bij Atlantis komen kinderen en volwassenen terecht die kampen met autisme, lees-, schrijf-, slaap- en gedragsstoornissen, angst, stress of depressies. De behandeling bestaat uit een unieke luistertherapie waarbij de patiënten via een hoofdtelefoon geconfronteerd worden met baarmoedergeluiden. Daarvoor wordt de moederstem en muziek van Mozart gebruikt. Het centrum voor Audio-Psycho-Fonologie en het Mozart Brain Lab is een buitenbeentje in het aanbod van therapieën.

De meeste patiënten komen uit het buitenland. Vooral Duitsers strijken in Sint-Truiden neer. Atlantis biedt ook logies aan voor de gezinnen en beschikt over diverse hotels en huurwoningen. De vereniging stelt driehonderd bedden ter beschikking.

Naast de behandeling van patiënten geeft Atlantis ook gespecialiseerde opleidingen aan buitenlandse gasten. Al 30 jaar werkt Atlantis zonder subsidies. De bezoekers komen bijna uitsluitend dankzij mond-tot-mondreclame in Sint-Truiden terecht. ‘Ik ben jarenlang bezig geweest met aanvragen voor tussenkomst in de behandelingen’, zegt directeur Jozef Vervoort (73), die net dertig jaar geleden heel bescheiden met een paar kinderen in een kamer van zijn privéwoning startte. ‘Om allerlei redenen lukte dat niet. Ik dring ook niet meer aan. Atlantis is een onafhankelijk instituut. Ik kan de medewerkers aanwerven die het meest geschikt zijn. Vandaag worden vijftig mensen ingeschakeld. De hele infrastructuur is van de vzw en geen privé-bezit. We willen ook niet meer uitbreiden. Dat zou de kwaliteit schaden.’

‘Veel ouders vergezellen hun kinderen voor de duur van een behandeling en ze logeren langere tijd in Sint-Truiden. Het centrum is een belangrijke economische factor voor de stad’, stelt schepen van Economie Pascal Vossius (Open VLD) bij de viering vast. ‘Het centrum is een mijlpaal voor de gezondheidszorg in onze stad en het instituut past helemaal bij de vele andere zorgaanbiedingen in Sint-Truiden’, besluit burgemeester Veerle Heeren (CD&V).

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio