Smartphone-app moet hartritmestoornissen opsporen

Smartphone-app moet hartritmestoornissen opsporen

Via de camera van je smartphone detecteert de app je hartritme. Foto: if

Genk / Hasselt -

Onderzoekers van het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) en de Universiteit Hasselt (UHasselt) hebben een applicatie ontwikkeld om via de smartphone hartritmestoornissen op te sporen. Deze app kan op termijn levens redden.

In het afgelopen academiejaar hebben twee masterstudenten van de UHasselt, een biomedische wetenschapper Frederic Lenaerts en een industrieel ingenieur Lenn Drijkoningen, onder de vlag van de Mobile Health Unit hun eindwerk gemaakt binnen het Ziekenhuis Oost-Limburg. Hier hebben ze gewerkt aan een applicatie die de gebruiker in staat stelt om zonder randapparatuur, enkel met de smartphone, een hartslag en hartritme te meten.

‘De applicatie, genaamd Cardimoni, werkt door de vinger op de camera van de smartphone te plaatsen waardoor de hartslag gedetecteerd kan worden’, zegt Lars Grieten, projectcoördinator van de Mobile Health Unit. ‘Deze wordt vervolgens op de smartphone geanalyseerd. Aan de hand van de regelmatige of onregelmatige hartslag kan de applicatie de diagnose van eventuele voorkamerfibrillatie geven. Cardimoni doet vandaag twee dingen: een diagnose rechtstreeks doorgeven aan de patiënt en gegevens doorsturen naar een online server waar de arts of verpleegkundige deze meting kan raadplegen, herbekijken en de diagnose kan herschatten. Indien de meting afwijkt van een normale hartslag kan de zorgverstrekker de patiënt contacteren om bepaalde acties te ondernemen. Momenteel worden er gevoeligheden en nauwkeurigheden boven de 92 procent gehaald. De onderzoekers heb dus nog werk om dat percentage nog te verhogen, om er zeker van te zijn dat er geen misleidende positieve of negatieve resultaten aan de patiënt gegeven worden.’

Bayer Healthcare

De twee studenten die 8 maanden aan deze applicatie gewerkt hebben, sleepten een prijs van 50.000 euro in de wacht van Bayer Healthcare. Bovenop de geldprijs mogen de twee van half augustus tot begin december naar het Bayer hoofdkwartier in Berlijn, om er met de steun van experten de applicatie verder uit te bouwen tot een medisch betrouwbare applicatie.

De smartphone applicatie bestaat vandaag enkel in de Android versie en de windows versie is bijna volledig. De volgende stap is over te schakelen naar het iOS platform van Apple.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio