Food

Mooi weer dit weekend: tips voor een herfstbarbecue

Mooi weer dit weekend: tips voor een herfstbarbecue

Foto: Shutterstock

Komend weekend wordt het volgens weermannen en -vrouwen weer stralend nazomerweer met temperaturen die flirten met de 23 graden. Een ideaal weertje om die barbecue weer boven te halen en buiten te eten. Maar welke gerechten komen in dit seizoen het best tot hun recht op de roosters? Peter De Clercq, de Belgische wereldkampioen barbecueën uit 2003, deelt zijn favoriete recepten.

Beghrir met gewokte bosvruchten

Nodig voor 4 personen

- 1 dl water
- 2,5 dl melk
- 80 g bloem
- 100 g couscous
- 15 g gedroogde gist
- 2 eieren
- zout
- 50 g boter
- 50 g honing
- 1 steranijs
- 1 kaneelstokje
- verse bosvruchten
- poedersuiker
- 3 takjes verse munt

Bereidingswijze

1. Verwarm het water met de melk, maar laat ze niet koken.
2 .Zeef de bloem en meng ze met de couscous. Schenk er het water met de melk bij.
3. Meng de gist met een losgeklopt ei en doe er een snufje zout bij. Laat 10 minuten rusten.
4. Meng de gist dan door het bloem-couscousmengsel tot een glad beslag. Dek af en laat 2 uur rijzen.
5. Laat de pizzasteen heet worden op het barbecuerooster.
6. Bak de pannenkoeken aan één kant en leg ze niet op elkaar zolang ze warm zijn.
7. Smelt de boter en doe er de honing, de steranijs en het kaneelstokje bij. Laat trekken.
8. Wok de bosvruchten in een wok topper en bestrooi ze met poedersuiker.
9. Serveer de pannenkoeken met de warme bosvruchten, het botermengsel en wat verse munt.

* Beghrir zijn Marokkaanse pannenkoeken.

Kwartelfilets op de zoutsteen


Foto: Heikki Verdurme

Nodig voor 4 personen

- 6 kwartelfilets
- peper uit de molen
- paprikapoeder
- 750 g verse kersen, ontpit
- 2 eetlepels verse basilicum, gesnipperd
- 3 blaadjes laurier
- 2 dl bessenazijn
- 2 dl notenolie
- 2 handenvol gemengde sla

Bereidingswijze

1. Verwarm de zoutsteen op een middelmatig warme barbecue. Verhoog de temperatuur dan tot 220 °C.
2. Kruid de kwartelfilets met peper en een snufje paprikapoeder. Bak ze 6 minuten op de zoutsteen.
3. Verwarm de kersen met het basilicum en de laurier in een wok topper op de barbecue.
4. Schud ze af en toe op.
5. Meng de bessenazijn met de notenolie tot een vinaigrette en schep die door de sla.
6. Serveer de gewokte kersen op de sla met de kwartelfilets.

Fazant met geuze van Timmermans

Nodig voor 4 personen

- 1 handvol hooi HOOI
- 2 flessen geuze van Timmermans
- 15 stronken witlof (Deli D’or)
- 2 takjes tijm
- 2 takjes rozemarijn
- 2 blaadjes laurier
- 1 grote fazant (haan)
- 1 bol knoflook
- 2 eetlepels jeneverbessen

Bereidingswijze

1. Week het hooi in een fles geuze.
2. Snijd een stronk witlof in grote stukken en meng het met het hooi en een takje tijm, een takje rozemarijn en een blaadje laurier. Vul de fazant met dit klaargemaakte hooi.
3. Zet een vuurvaste schaal tussen de gloeiende houtskool. Schenk er een fles geuze en een halve fles water bij.
4. Snijd de bol knoflook in tweeën en leg hem met de resterende tijm, rozemarijn, laurier en de jeneverbessen in het bier.
5. Zet een rooster boven de schaal en laat de fazant daarop garen in de gesloten barbecue op 230 °C.

Ratatouille in de Q-bag


Foto: Heikki Verdurme

Nodig voor 4 personen

- 1 aubergine
- 4 bosuien
- 1 rode paprika
- 1 groene paprika
- 1 gele paprika
- 2 tomaten
- 50 g gember
- 2 takjes rozemarijn
- 1 takje tijm
- 2 blaadjes laurier
- 1 citroen
- 2 dl olijfolie
- 3 dl witte martini

Bereidingswijze

1. Snijd de aubergine in blokjes. Maak de bosuien schoon en snijd ze in stukjes. Verwijder de zaden en zaadlijsten van de paprika’s en snijd ze in blokjes. Pel de tomaten, verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in blokjes.
2. Hak de gember fijn en meng hem met de rozemarijn, de tijm en de laurier. Snijd de citroen in zessen en doe die bij de kruiden.
3. Verdeel de groenten over twee Q-bags.
4. Schenk er de olijfolie en de martini over en doe er de kruiden bij. Vouw de Q-bags dicht en leg ze 15 minuten op het rooster van de barbecue.

Spaghettipompoen van Fons

Nodig voor 4 personen

- 1 spaghettipompoen
- 4 teentjes knoflook
- 4 dl Grâce des anges rosé
- 1 geitenkaasje

Bereidingswijze

1. Laat de spaghettipompoen 2 uur naast het vuur opwarmen.
2. Haal dan de ‘spaghetti’ uit de pompoen en rooster die op de plancha.
3. Rooster de teentjes knoflook, plet ze en meng ze onder de spaghetti. Blus met de roséwijn en brokkel er het geitenkaasje over.
4. Roer om en vul de pompoen weer op met de spaghetti. Serveer meteen.

 


Foto: Heikki Verdurme

Meerl lekkere recepten om buiten op te eten - al dan niet onder een dekentje - vind je in ‘Het lekkere buitenleven’ van Peter De Clercq. Verkrijgbaar voor 24,99 euro via www.lannoo.be