Food

Drie zalige recepten met speculaas

Drie zalige recepten met speculaas
Hoezo, Sinterklaas is een feest voor kinderen? Het jonge baktalent Louie Van Nieuwenborgh (17) geeft drie recepten met speculaas waar het hele gezin kan van genieten. Wedden dat de goedheiligman er jaloers op zou zijn?

SINTERKLAASTAART

Wat heb je nodig?
Voor de speculaascake

- 150 g speculaas
- 50 g bloem
- 16 g bakpoeder
- 50 g amandelpoeder
- 110 g kristalsuiker
- 150 g boter, gesmolten en afgekoeld
- 5 eieren
- 100 ml melk
- ½ à 1 theelepel kaneel

Voor de speculaasvulling

- 400 g roomkaas (geen lightversie)
- 275 g speculaaspasta
- 65 g poedersuiker
- 50 g verkruimelde speculaaskoekjes

Voor de chocoladeganache

- 90 ml volle room
- 240 g melkchocolade

Aan de slag!

- Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ronde bakvorm (ca. 22 cm diameter) in met boter en bestuif met wat bloem.
- Verkruimel de speculaas in een foodprocessor tot fijn poeder. Meng dat samen met de bloem, het bakpoeder, het amandelpoeder en de suiker droog onder elkaar in een kom.
- Scheid de eidooiers van de eiwitten. Meng de boter door de droge ingrediënten. Voeg vervolgens de eidooiers en de melk toe.
- Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig onder het beslag.
- Stort het beslag in de bakvorm en zet de cake ongeveer 40 minuten in de oven. Laat volledig afkoelen op een rooster.
- Klop de roomkaas in ongeveer 2 minuten zacht en romig. Voeg de speculaaspasta samen met de poedersuiker toe en meng tot de ingrediënten volledig opgenomen zijn. Meng er ten slotte de verkruimelde speculaas onder.
- Maak als laatste de chocoladeganache. Breng de room op een zacht vuurtje aan de kook. Hak de melkchocolade in fijne stukjes en voeg toe. Laat het geheel even staan en meng het vervolgens tot een glad sausje. Laat afkoelen tot op kamertemperatuur.
- Snijd de inmiddels afgekoelde cake horizontaal doormidden en verspreid de speculaasvulling over één helft. Leg de andere helft er weer op en druk goed aan.
- Zet de cake op een rooster en overgiet met de chocoladeganache. Zorg ervoor dat alle kanten goed bedekt zijn.
- Zet de taart opnieuw in de koelkast om ganache te laten opstijven.
- Bewaar de sinterklaastaart tot 4 dagen op kamertemperatuur.

SPECULAAS - SCHEURBROOD

Wat heb je nodig?
Voor het deeg

- 180g melk
- 1 eetlepel kristalsuiker
- 10g gedroogde gist
- 100g boter op kamertemperatuur, gesneden in blokjes
- 4 eieren
- 1 eetlepel vanille extract
- 600g patisseriebloem
- Een snuifje zout
- 80g kristalsuiker
- 2 eetlepels patisseriebloem

Voor de speculaasvulling

- 200g speculaas
- 1 theelepel kaneelpoeder/speculaaskruiden (of meer/minder, volgens je eigen smaak)
- 150g boter op kamertemperatuur
- Parelsuiker ter decoratie

Aan de slag!

- Begin met het maken van het deeg. Meng de melk met de suiker in een grote kom door elkaar.
- Warm de melk in de microgolfoven op tot deze lauw, maar zeker niet heet, aanvoelt. Dit duurt ongeveer 1 minuut. Sprenkel de gist erover en laat het geheel 10 à 15 minuten onaangeroerd staan, of tot de gist er schuimig uitziet en als het ware ‘tot leven’ gekomen is.
- Zet de deeghaak op je keukenrobot en voeg de rest van de ingrediënten, behalve de 2 eetlepels bloem, toe aan het gistmengsel. Meng met de keukenrobot het geheel tot deeg, en kneed daarna 20 minuten op middelmatige snelheid. Je zal merken dat het deeg nog ietwat plakkerig aanvoelt, maar dit is oké.
- Vet een kom in met wat olie en laat het deeg hierin anderhalf uur rijzen.
- Maak vervolgens de speculaasvulling. Mix speculaas fijn in een foodprocessor en meng het kaneelpoeder erdoor.
- Verdeel de twee eetlepels patisseriebloem over je werkblad en kneed dit voorzichtig door het gerezen deeg, opdat het minder zou gaan plakken. Kneed zeker niet te hard, anders zal je alle lucht eruit duwen. Rol het deeg uit tot een grote rechthoek, ongeveer 60 bij 20 centimeter. Wrijf met je vingertoppen de boter erover uit tot de bovenkant helemaal bedekt is. Strooi de speculaaskruimels erover en druk ook lichtjes aan, zodat de speculaas goed vastkleeft aan het deeg.
- Snijd met een scherp mesje het deeg horizontaal middendoor en verdeel zo in 8 à 10 gelijke vierkanten. Vet een rechthoekige bakvorm (ca. 20 x 40 cm) in met boter. Neem een lap deeg en druk het tegen de zijkant van de bakvorm aan. Druk er nu een andere deeglap zacht tegen. Herhaal dit voor de rest van het deeg tot de bakvorm volledig gevuld is.
- Dek het deeg af met folie en laat het een nachtje in de koelkast om een tweede keer te rijzen. Heb je te weinig tijd, dan volstaat anderhalf uur op een warme, tochtvrije plaats ook.
- Verwarm de oven voor op 200°C. Bestrooi het deeg met wat parelsuiker en bak het brood ca. 30 à 35 minuten in de oven, of tot het een mooi goudbruin korstje heeft en in het midden gaar gebakken is. Laat even afkoelen in de bakvorm en serveer warm of koud.

SPECULAASTRUFFELS

Wat heb je nodig?
Voor 25 à 30 truffels

- 250 g speculaas
- 115 g (light)roomkaas
- 160 g speculaaspasta
- 200 g pure, melk- of witte chocolade, in stukjes gesneden
- optioneel: cacaopoeder, hagelslag...

Aan de slag!

- Maal de speculaas in een foodprocessor tot dikke kruimels. Voeg de roomkaas en de speculaaspasta toe en meng tot een homogene massa.
- Vorm met je handen kleine balletjes van het speculaasmengsel. Schik ze naast elkaar op een vel bakpapier en laat ze ongeveer 1 uur in de koelkast opstijven.
- Smelt 175 g chocolade in de microgolfoven. Voeg de resterende 25 g toe en meng tot een gladde saus. Laat afkoelen tot op kamertemperatuur.
- Dop de speculaasbolletjes met behulp van een vork in de chocoladesaus, tik met de vork tegen de rand van het kommetje zodat de overtollige chocolade erafdruipt en herhaal dat voor alle bolletjes.
- Zet de truffels opnieuw zo’n 20 minuten in de koelkast om de chocolade te laten opstijven.
- Decoreer de truffels eventueel net na het aanbrengen van de chocolade met hagelslag of rol ze na het opstijven door nog wat cacaopoeder.



Het boek van Baked Louie’s ‘Alles wat in de oven past’ is verkrijgbaar voor 24,95 euro.
Meer informatie via bakedlouies.blogspot.be

Corrigeer