Food

PROOST VAN DE WEEK. Pinot noir 2014 Tradition

PROOST VAN DE WEEK. Pinot noir 2014 Tradition
Tot en met maandag is de Elzas de gastregio op het wijnsalon Megavino in Brussels Expo. Elzas doet meteen denken aan witte wijn, goed voor negentig procent van de productie, maar ook rood zit in stijgende lijn. Omdat de vraag van vooral de plaatselijke bevolking erg groot is, én omdat het opwarmend klimaat het de wijnboeren makkelijker maakt om evenwichtige rode wijnen te produceren. Onze wijnman Alain Bloeykens deed de test en plukte een rode pinotnoirwijn uit het schap. Hij proefde er vier in totaal, de andere drie ontdek je samen met zijn beoordeling in de weekendbijlage van Het Nieuwsblad van zaterdag 24 oktober.

Pinot noir 2014 Tradition
Cave de Bennwihr,
Frankrijk

Pinot noir mag dan wel pas de laatste jaren flink wat aandacht krijgen, toch even aanstippen dat het een van de oudste rassen in de Elzas is. Dat blijkt uit inventarissen van de kloosterkelders in de middeleeuwen die gewag maakten van veertig verschillende variëteiten waarbij de pinot noir een prominente plaats innam. Feit is wel dat op het einde van de zestiende eeuw de productie in elkaar klapte en het tot de twintigste eeuw zou duren vooraleer de pinot noir een comeback maakte. Een nieuwigheid is die druif dus zeker niet, wel een erfenis uit het verleden. Cave de Bennwihr is een coöperatie met heel wat traditie, zowel in wit als rood. Niet meteen de pinot noir waar je urenlang van wakker ligt maar wel oerdegelijk gemaakt en best plezierig. Lichtrood gekleurd, neus gevuld met framboos, kers en tabak, rond en soepel in de mond, nerveus en goed strak, aangenaam fruitig met stevig zuurtje op het einde. Te schenken bij gerookte zalm adviseert het rugetiket. Hum, daar hebben we toch best wat bedenkingen bij. Een stukje kip of kalkoen lijkt ons stukken meer geslaagd.

Alcoholgehalte: 12,5 % vol.
Prijs: 5,99 euro.
Te koop bij: Colruyt.
7/10

Corrigeer