Food

PROOST VAN DE WEEK. Barbera d’Alba 2011

PROOST VAN DE WEEK. Barbera d’Alba 2011
Als we de meest recente consumptiecijfers mogen geloven, liep het marktaandeel van Italiaanse wijn in ons land vorig jaar voor het eerst terug van twaalf tot tien procent. Best merkwaardig, want Italië was in onze Honderd Beste Zomerwijnen dit voorjaar nog een van de absolute blikvangers. En ook in de detailhandel horen we maar weinig geklaag. Hoog tijd dus om nog eens een rondje Italië te plannen waarbij we op zoek gaan naar nieuwe wijnen en jaargangen. Naast dit wijntje, proefde onze wijnman Alain Boeykens ook van drie andere flessen. Zijn beoordeling lees je in de weekendbijlage van Het Nieuwsblad van zaterdag 7 november.

Barbera d’Alba 2011
Beni di Batasiolo
Italië

Piemonte zal altijd verbonden blijven met drie blauwe druivenrassen: dolcetto, barbera en nebbiolo. Die laatste geniet het meeste faam en geeft gestalte aan kleppers als Barolo en Barbaresco. De eerste krijgt minder lof en is eerder synoniem voor fruitige doordrinkwijn zonder veel poeha. De barbera lijkt ons vooral qua prijs-kwaliteitsverhouding de interessantste druif en commercieel ook de belangrijkste variëteit van de regio. Bovendien zou volgens verschillende studies de barbera niet in Piemonte geboren zijn, maar waar die soort dan wel vandaan komt is minder duidelijk. Feit is wel dat Barberawijnen, in Piemonte vaak met precieze herkomst op het etiket zoals Asti of Alba, heel geliefd zijn omwille van hun toegankelijk karakter. Drie kenmerken typeren deze druif: een diepe kleur, flink wat zuren en gematigde tannines. Deze barbera uit Alba is niet anders: diep robijnrood, plezierige neus, vooral bosvruchten, zure kers en discreet hout, rond en soepel in de mond, stevig zuurtje, elegant en fris maar wel ietwat te snel afvlakkend.

Alcoholgehalte: 14,5 % vol.
Prijs: 9,60 euro.
Te koop bij: Makro.
7/10

Corrigeer