Food

PROOST VAN DE WEEK. Champagne Marquis de Villon Brut Rosé

PROOST VAN DE WEEK. Champagne Marquis de Villon Brut Rosé
Champagne Marquis de Villon is een mooi voorbeeld van hoe groot ook kwalitatief kan zijn. Het is een van de vele merkchampagnes, gemaakt in de grootste en meest moderne coöperatie van de hele Champagneregio. Het gamma telt zes verschillende cuvées. De Premier en Grand Cru lieten we links liggen om ons te concentreren op het basisgamma. Omdat we van mening zijn dat een huis pas zijn visitekaartje afgeeft als de basis lekker is. Naast dit flesje, proefde onze wijnman Alain Bloeykens nog van drie andere wijnen. Zijn verdict lees je in de weekendbijlage van Het Nieuwsblad van zaterdag 5 december.

Champagne Marquis de Villon Brut Rosé Frankrijk

Een assemblage van gelijke delen chardonnay- en pinot noirdruiven waaraan 15 procent rode wijn werd toegevoegd. Het blijft een merkwaardig proces, het toevoegen van rode aan witte wijn om die rosékleur te bekomen. En bovendien is Champagne de enige regio waar deze techniek mag toegepast worden. Niet dat alle rozéchampagnes op die manier gemaakt worden. Er is ook nog de “saignée”-methode, of het laten “bloeden” van de blauwe druiven zodat het sap eventjes kan weken met de schillen, maar het mengen van rood en wit wordt het meest frequent toegepast. Die 15 procent rode wijn is alvast voldoende om deze champagne flink wat kleur te geven. Intens zalmroze gekleurd, expressieve neus, eerst rijpe citrus, nadien klein rood fruit, vooral aardbei en kers, heel plezierig bij de start, opnieuw goed fruitig, geen agressieve prikkeling (C02) en aangename zuren, evenwichtige champagne maar vlakt net iets te snel af zodat het fruit in finale al snel verdwenen is. Niet meteen een roséchampagne voor bij een gerecht of een dessertje maar wel een heuse partybubbel.

Alcoholgehalte: 12,5 % vol.
Prijs: 23,99 euro, -25 % vanaf 12 fl.
Te koop bij: Colruyt.

Corrigeer