Food

PROOST VAN DE WEEK. The Black Shiraz 2014

PROOST VAN DE WEEK. The Black Shiraz 2014
Wordt het nu eindelijk winter? Feit is dat de temperaturen toch al wat minder zacht zijn zodat eindelijk nog eens een gespierde wijn uit de kelder kan opgediept worden. Rode wijn voor bij winterse (boeren)kost vonden we niet alleen in Frankrijk maar ook in Spanje, Australië en Argentinië. Stuk voor stuk vlezige wijnen met flink wat tannines, al durft de alcoholduivel wel eens het plezier te vergallen. Naast dit wijntje, proefde onze kenner Alain Bloeykens nog van drie andere flesjes. Zijn verdict ontdek je in de weekendbijlage van Het Nieuwsblad van zaterdag 9 januari.

The Black Shiraz 2014
Berton Vineyards
Australië

Wie Australië zegt, denkt meteen aan shiraz. Bij ons, lees: Frankrijk, beter bekend als syrah en dan vooral in de noordelijke Rhônevallei, al hebben beide vandaag nog bitter weinig met elkaar gemeen. Vanwaar die syrah nu juist komt is ook niet zo duidelijk. Sommigen beweren uit de Iraanse stad Shiraz, anderen verwijzen naar de resultaten van genetisch onderzoek waaruit blijkt dat de druif zou voortspruiten uit twee Zuidoost-Franse variëteiten, de dureza en de mondeuse blanche die vooral in de Savoie het mooie weer maken. Feit is dat die Australische shiraz zich vaak een stuk rijper en zwoeler in het glas profileert. En daar durft het schoentje te wringen. Ronduit indrukwekkend bij de eerste slok, snel vermoeiend na één glas. Deze felgekleurde shiraz balanceert op de grens, heel expressief in neus en mond, donkere aalbes, pruim, kers op alcohol en zwoele kruiden, goed sappig in de mond, rijpe tannines en al bij al voldoende fris, maar op het einde komt de alcohol stevig opzetten. Ietwat frisser schenken brengt soelaas en wél lekker bij een ovenschotel met spareribs en zoetzure saus.

Alcoholgehalte: 14,5 % vol.
Prijs: 8,79 euro.
Te koop bij: Delhaize.
7/10