Bisdom spreekt schande: “Persoonlijke spullen van vluchtelingen worden vernield”

Bisdom spreekt schande: “Persoonlijke spullen van vluchtelingen worden vernield”

Foto: Photo News

Brugge - Bij een controleactie van de politie zijn vrijdagochtend in Zeebrugge 21 Iraniërs opgepakt, bevestigt de politiezone Brugge. Maar de manier waarop stuit het bisdom van Brugge tegen de borst. De vluchtelingen werden ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken.

Het bisdom van Brugge reageerde in een mededeling scherp op de handelwijze van de politie. “Wij vinden het vanuit humanitair en christelijk standpunt onaanvaardbaar dat aan mensen op de dool elementaire voedsel- en medische hulp ontzegd worden. Het kan niet dat de privébezittingen van transmigranten ter grootte van een plastic zak vernield worden”, aldus bisschoppelijk vicaris Kris Depoortere. Het bisdom blijft de werkgroep rond de Stella Mariskerk steunen.

Er zou vanaf volgende week een infopunt worden opgericht door Caritas, Dokters van de Wereld en het CAW in Zeebrugge. Burgemeester van Brugge Renaat Landuyt vindt dat niet wenselijk. “Het zou mij ook verwonderen. Ik hoor iedereen dat zeggen, behalve die organisaties zelf. Ik ken bijvoorbeeld Caritas als een organisatie die altijd de officiële weg volgt. Als ze iets plannen, zou ik voorstellen dat ze dat opnieuw doen. Nu lijkt het alsof de overheden niets doen terwijl wij wel alles in het werk stellen. Zo zijn we in volle voorbereiding om binnenkort 350 asielzoekers op te vangen. Je mag niet vergeten dat het gaat om twintigers en dertigers die maar één doel voor ogen hebben, namelijk zo snel mogelijk op een boot naar Groot-Brittannië raken”, aldus Landuyt.

De burgemeester vreest ook een aantrekkingspool. “De priester in Zeebrugge stelde onlangs zijn kerk open voor een zevental illegalen, daags erop waren dat er al 70. We willen asielzoekers goed opvangen, de problematiek van de transitillegalen is een ander verhaal.”

?Alleen rommel

Volgens de politie klopt het niet dat de persoonlijke bezittingen van de vluchtelingen zomaar door de vuilnisdienst werden opgehaald. “Alles is verlopen zoals gebruikelijk. Die mensen mochten hun persoonlijke spullen meenemen naar het politiekantoor en hebben dat ook gedaan. Alle rommel, zoals oude matrassen en zeilen, is achteraf opgekuist”, aldus Philippe Tankrey van de Brugse politie.

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees