Dit is een exclusief artikel voor jou.
Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

“Studenten durven hun vinger niet meer op te steken”

Nu ook al app om in auditorium vragen te stellen aan prof

Professor Rik Van de Walle krijgt in één uur tien vragen binnen via de app Hermes. “Hier wordt anders nooit een hand opgestoken.” Foto: foto’s david van hecke

Gent -

Je vinger opsteken in de les? Vergeet het. Voortaan kunnen studenten aan de UGent met een app vragen stellen aan hun prof. “Zo maken we ons niet belachelijk voor onze vrienden.”

Drie op de vier studenten willen meer interactie in de les, maar durven daar zelf niet voor te zorgen

louise catthoor

Een vraag stellen in een bomvol auditorium voor vierhonderd mensen, je kunt er het schaamrood van op de wangen krijgen. Nog niet zo lang geleden konden verlegen studenten hun vragen op een papiertje schrijven en doorgeven.

Studenten Louise Catthoor (20) en Kevin De Ras (19) hebben die ouderwetse methode nu gedigitaliseerd in een handige app, Hermes. Die geeft studenten de kans om extra uitleg te vragen, maar ook om de vragen van medestudenten te liken of te disliken. Een vraag met veel likes wordt beantwoord, de andere verdwijnen in de digitale prullenmand.

Volgens Catthoor is het een mythe dat studenten almaar mondiger worden: “Uit ons onderzoek blijkt dat 75 procent van de studenten meer interactie wil in de les maar daar zelf niet voor durft te zorgen. Tenzij op een discrete manier, via de smartphone. Iedere student heeft er een en de meesten zitten tijdens de les toch al naar hun schermpje te staren.”

Uitlachen

De burgerlijk inge­nieurs mochten de app als eersten uittesten. Professor Rik Van de Walle weet niet wat hem overkomt: “In één uur kreeg ik al tien vragen binnen. En dat terwijl hier anders nooit een hand wordt opgestoken.”

Volgens hem durven studenten wel vragen te stellen, maar alleen via bepaalde kanalen. “Ze sturen mij zeer gemoedelijke of zelfs kritische e-mails, maar tijdens de les durven ze me gewoonweg niet aan te spreken.”

‘Verapping’

Quinten Vermoesen (19) legt uit waarom. “We willen ons niet belachelijk maken voor zo veel mensen. Je uiterlijk, je accent, de inhoud van de vraag ... Er is zo veel waarmee kan worden gelachen. Met deze app loop je dat risico niet.”

Maar moet het gebruik van de smartphone echt nog meer worden aangemoedigd? Apps rukken razendsnel op, het gebruik van de smartphone sluipt in elk kiertje van ons dagelijkse leven binnen. We kunnen stilaan van een ‘verapping’ van onze samenleving spreken.

Van de Walle relativeert: “Ook onder professoren is het voer voor discussie. In mijn les mogen studenten alles gebruiken. We kunnen de leefwereld van studenten toch niet buitensluiten?”

Het beste van Enkel voor abonnees