ISIS eist aanslag Parijs op

"We zijn aan een groter bloedbad ontsnapt"

Video: Kaltura

Bij de aanslag op de Champs Elysées in de Franse hoofdstad Parijs is donderdagavond uiteindelijk een politieman omgekomen. "Maar we zijn wellicht aan een groter bloedbad ontsnapt", is te horen in regeringskringen. Drie gewonden zijn intussen buiten levensgevaar. De dader is doodgeschoten. Terreurgroep Islamitische Staat eiste de aanslag op en zegt dat een Belgische ISIS-strijder die uitvoerde. Maar dat blijkt lang niet zeker.

De schietpartij speelde zich rond 20.50 af ter hoogte van de winkel Marks & Spencer op de bekende Champs Elysées in Parijs. Een ooggetuige zag hoe een man uit een zilvergrijze auto stapte en met een automatisch vuurwapen op een politiewagen begon te schieten. Hierin zaten agenten die een metro-ingang bewaakten. Eén politieagent kwam om het leven, en drie anderen -twee agenten en een toerist- raakten gewond. De politie slaagde erin de dader neer te schieten, die ter plaatse overleed.

De gewonden zijn intussen buiten levensgevaar.

In Franse politie- en overheidskringen beseft men dat er een groter bloedbad is vermeden. De dader gebruikte een oorlogswapen en in zijn auto zijn nog wapens gevonden. Onder meer een pompgeweer (riotgun) en een mes. Ook lagen er in de auto handgeschreven nota's  met daarop het adres van de inlichtingendienst DGSI in Levallois-Peret, het adres van het politiecommissariaat in Lagny en drie adressen van wapenwinkels.

Abu Yussuf al-Belgiki of 39-jarige Fransman?

President François Hollande verklaarde tijdens een toespraak dat de schietpartij waarschijnlijk een terroristische daad was. Ongeveer gelijktijdig met de toespraak van de president werd de aanslag door terreurgroep Islamitische Staat opgeëist. In een mededeling die werd verspreid via zijn communicatiekanaal Amaq verklaarde de groep dat ISIS-strijder Abu Yussuf al-Belgiki de aanslag uitvoerde. Die naam doet vermoeden dat de dader afkomstig is uit ons land, of ten minste banden heeft met België. De naam komt niet voor op de databank van Belgische ISIS-strijders van terreurexpert Pieter Van Ostaeyen, dus het is nog niet duidelijk over welke strijder het zou gaan.

Gerechtelijke bronnen verklaarden in de nacht van donderdag op vrijdag echter ook dat de dader een 39-jarige Fransman zou zijn, die al bekend was bij het gerecht omdat hij eerder al probeerde politieagenten te doden. De Parijse procureur François Molins liet tijdens een persconferentie weten dat de dader bekend is en werd geïdentificeerd, maar dat de identiteit nog niet wordt bekendgemaakt om het onderzoek niet te schaden. Mogelijk wordt vrijdag tijdens een persconferentie meer informatie gegeven over de dader.

(lees verder onder het filmpje)

 

 

 

Huiszoeking

In de nacht van donderdag op vrijdag vond in het departement Seine-et-Marne, in de buurt van Parijs, volgens bronnen een huiszoeking plaats in de woning van dader Karim C. Procureur Molins verklaarde dat er huiszoekingen plaatsvonden om uit te maken of de dader hulp kreeg van medeplichtigen. Drie verdachten zijn intussen opgepakten worden momenteel verhoord. In de woning zijn onder meer pc, telefoons, een afgezaagd jachtgeweer en een geweersteun in beslag genomen. Ook is een aanvraag voor een jachtvergunning gevonden
 

Ook Belgische drugdealer genoemd

Op het internet circuleerde gisteravond behalve Abu Yussuf al-Belgiki, de man die ISIS zelf als dader van de aanval noemde, de naam van een tweede Belg. Volgens tientallen Twitteraars was de dader Youssouf E.O. (35) uit Antwerpen. De oorzaak was een uitgelekt pv van de Belgische federale politie waarin de Franse politie gevraagd werd om naar hem uit te kijken. Hij zou onderweg zijn naar Parijs met de Thalys.

Youssouf E.O. wordt echter in Antwerpen gezocht in een drugsdossier, en staat niet bekend als geradi­caliseerd. Hij heeft zich bij een politiecommissariaat in Antwerpen aangeboden, zo heeft het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdagohtend meegedeeld.

 

LEES OOK. Alweer Parijs: Franse hoofdstad al zesde keer in drie jaar tijd getroffen door terreur

“Mensen schreeuwden en renden weg”

De Champs Elysees ging donderdagavond na de aanslag in lockdown. Yasmine El Fettahi stond op zo'n 20 meter van de schietpartij. "Ze ging meteen een winkel van Louis Vuitton binnen", zegt ze. “Mensen liepen plots weg. We hoorden zo’n 10 schoten, maar we zagen niet wie schoot. Mensen schreeuwden en renden weg.”

Een andere getuige, Pierre (29), bevond zich in de Arc de Triomphe toen de schietpartij plaatsvond. “Ik ben zo vlug als ik kon naar het terras geklommen, waar ik mensen zag lopen en drummen op de Champs Elysées. We kregen de opdracht om de Arc de Triomphe te evacueren. Er werd ook een veiligheidsperimeter ingesteld.”

Campagne opgeschort

De aanslag vond drie dagen voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk plaats. Kandidaten Marine Le Pen en François Fillon hebben hun verkiezingscampagne opgeschort.


Tijdens een verklaring op haar electoraal hoofdkwartier in Parijs heeft de extreemrechtse presidentskandidate Marine Le Pen vrijdag gewaagd van een "assymetrische oorlog" tegen "de radicale islam", zo hebben meerdere Franse media gemeld. Zij gewaagde van een "monsterlijke totalitaire ideologie".
"Onze politieagenten worden aangevallen gezien ze symbolen van de staat zijn. Frankrijk wordt niet aangevallen voor wat het doet, maar voor wat het is", zei Le Pen, geciteerd door de krant Le Monde.
"Heel het (Franse) grondgebied is aan deze oorlog blootgesteld", vervolgde ze, een oorlog "die zonder mededogen en zonder respijt wordt gevoerd". "Gedurende tien jaar, onder regeringen van rechts en links, is alles ervoor gedaan opdat wij dit verliezen".
Le Pen noemde François Hollande een "onmiskenbaar falende president" en zei dat de aanslag te wijten was aan een ongelooflijk laksheid van de justitie".
De politica eiste twee dagen voor de eerste ronde van de presdidentsverkiezingen het "effectief herstel" van de Franse grenzen, het uitwijzen van buitenlanders die geficheerd staan als geradicaliseerd, de aanwerving van 15.000 politieagenten en gendarmes, de sluiting van "islamistische moskeeën" en een herziening van het strafrechterlijk en gevangenisbeleid.
 

De Amerikaanse president Trump heeft ook al gereageerd op de schietpartij. Hij betuigde zijn medeleven. “Wat kan je zeggen? Het stopt nooit", zei hij over de terreuraanval. 

Onze premier Charles Michel liet op Twitter weten dat hij de laffe daad veroordeelt.


 

 

Parijs ontwaakt

Vrijdagochtend was het zoals gewoonlijk erg druk op de Champs Elyéees en was er niets meer te merken van de aanslag van donderdagavond, melden Franse media. De omgeving was tot na middernacht afgesloten door politie en militairen maar vanmorgen was alles weer normaal. Er was zelfs niet opvallend meer politie op de been.

50.000 agenten
De Franse premier Bernard Cazeneuve roept zijn landgenoten op zich niet te laten intimideren. Twee dagen voor de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen deed Cazeneuve na een bijeenkomst van de Defensieraad een oproep om "niet toe te geven aan de angst, de intimidatie en de manipulatie, die de vijanden van de republiek in de kaart spelen".
De Franse premier Cazeneuve lanceerde ook een oproep voor eenheid en verwees naar de verkiezingen: "Niets mag dit voor ons land fundamenteel democratische moment verhinderen".
De komende dagen worden meer dan 50.000 politie-agenten ingezet om het verloop van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op een veilige manier te kunnen laten plaatsvinden. Ook speciale eenheden van de politie worden in staat van paraatheid gezet.

OPROEP: Bent u momenteel in de buurt van de Champs Elysées in Parijs?

Hebt u meer info of beeldmateriaal over de schietpartij aan de Champs Elyseés? Stuur ons dan zeker een mailtje.

De schietpartij is amper een paar dagen voor de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen, komende zondag.

LEES OOK. Schietpartij Parijs is in laatste rechte lijn naar Franse presidentsverkiezingen

 

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S