Buizerd heeft het niet begrepen op joggers in buurt van zijn nest

Buizerd heeft het niet begrepen op joggers in buurt van zijn nest

Bart De Smet raakte gewond. Foto: idh

Herne -

Begin deze week werd een jogger door een buizerd aangevallen toen hij aan het lopen was in de Aerebeekstraat in Herne. Enkele dagen eerder overkwam een andere jogger hetzelfde.

Bart De Smet uit Herne zal zich zijn loopronde van afgelopen maandag wellicht nog lang herinneren. Toen hij via de Aerebeekstraat helemaal achteraan aan het bos kwam, werd hij plots belaagd door een buizerd die een ware duikaanval op hem inzette. Bart kon de aanval niet meer afwenden en hield aan de klauwen van de roofvogel een gapende hoofdwonde over. Eerder overkwam een vriend van het slachtoffer hetzelfde in de Aerebeekvallei, ook tijdens een looptraining.

“Dat buizerds mensen aanvallen, dat is helaas geen alleenstaand geval”, weet Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen. “Elk jaar worden we daar wel ergens mee geconfronteerd in Vlaanderen. Het heeft te maken met buizerds die met jongen in hun horst of nest zitten en die willen verdedigen.”

“Veel valt hier niet aan te doen. Het is een normale reactie dat een moeder haar jongen beschermt. Nesten van roofvogels zijn overigens beschermd en daar mag men niet aan raken. Het beste is in geval van een broedende buizerd het gebied een paar weken te mijden tot wanneer de jongen het nest uit zijn”, aldus Jan Rodts.

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees