Door Noord-Korea vrijgelaten Amerikaanse student is overleden

De 22-jarige Warmbier overleed maandag. Foto: REUTERS

De Amerikaanse student Otto Warmbier, die onlangs na zeventien maanden gevangenschap in Noord-Korea werd vrijgelaten, is overleden. Dat meldt zijn familie. De jongeman had ernstige hersenschade opgelopen, en verkeerde in een comateuze toestand.

De 22-jarige Warmbier overleed maandag om 14.20 uur (20.20 uur Belgische tijd). In een mededeling bedankt de familie het ziekenhuis van de Universiteit van Cincinatti, “dat alles deed wat het kon voor Otto”. “Jammer genoeg hebben de vreselijke martelingen die onze zoon heeft ondergaan in Noord-Korea ertoe geleid dat er geen andere uitkomst mogelijk was.”

LEES OOK. Vader van student die gevangen zat in Noord-Korea: “Mijn zoon werd brutaal behandeld”

Otto Warmbier keerde op 13 juni terug naar de VS, maar toen verkeerde hij al in een comateuze toestand. Volgens Noord-Korea leed hij aan botulisme, en had hij kort na zijn veroordeling een slaappil genomen en was hij niet meer wakker geworden. Uit onderzoek in de VS bleek echter dat hij ernstige hersenschade opliep in alle delen van zijn hersenen. Van botulisme zou ook geen sprake zijn geweest.

Warmbier werd op 2 januari 2016 gearresteerd en in maart vorig jaar tot vijftien jaar werkkamp veroordeeld omdat hij in een hotel een propagandabanier had gestolen, een "misdaad tegen de staat".

LEES OOK. Noord-Korea laat eindelijk Amerikaanse student vrij, maar die ligt al een jaar in coma

Trump veroordeelt "brutaliteit" van Noord-Koreaans regime

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een mededeling "de brutaliteit van het Noord-Koreaanse regime veroordeeld, nu we zijn laatste slachtoffer betreuren". 

"Otto's lot maakt de vastberadenheid van mijn administratie nog groter om dergelijke tragedies te voorkomen voor onschuldige mensen die in de handen vallen van regimes die de rechtsstaat of simpel menselijk fatsoen niet respecteren", klinkt het. De president en de First Lady drukken daarenboven hun medeleven uit met de familie van Warmbier.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees